FRISSÍTVE - Koalíciós válság: lecserélnék a „katasztrófálisan” teljesítő főpolgármester-jelöltet   

Közös bukaresti főpolgármester-jelöltjük visszavonásáról tárgyalnak a koalíciós pártok, miután a friss felmérések szerint alacsony Cătălin Cîrstoiu támogatottsága. A kórházigazgató eddigi közéleti szereplését a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok vezető egyaránt katasztrofálisnak tartják. FRISSÍTÉS: Cîrstoiu közölte, kizártnak tartja, hogy visszalépjen a jelöltségtől.

Mindkét kormánypártban folyamatos egyeztetések témája Cîrstoiu jelöltsége. A Digi24 értesülései szerint vasárnap este Daniel Băluță, Bukarest 4. kerületi polgármesterének ajánlatot tettek a koalíciós pártok,  hogy vegye át a kórházigazgató helyét a főpolgármester-jelölti pozícióban. Băluță azonban visszautasította az ajánlatot.

Cîrstoiu visszalépésének kérdése egyelőre rmegoldatlan, mivel nem találnak helyettesítőt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A PNL elzárkózik a függetlenként induló Cristian Popescu Piedone támogatásától, a PSD viszont Sebastian Burduja jelölését utasítja el. Marcel Ciolacu tagadta a Digi24-nek Cătălin Cîrstoiu visszavonásának lehetőségét, de a hírportálnak több kormánykoalíciós vezető politikus is megerősítette, téma napirenden van, és egy mindkét formációan megfelelő  megoldást keresnek. 

Kevesen ragaszkodnak Cătălin Cîrstoiuhoz Fotó: Cătălin Cîrstoiu Facebook oldala

Cîrstoiu kizártnak tartja, hogy visszalépjen a jelöltségtől. Újságíróknak hétfőn azt nyilatkozta, elvből csatlakozott egy küzdelemhez, és eltökélt szándéka ezt folytatni. A PSD szállításügyi minisztere, Sorin Grindeanu is cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint Cîrstoiut visszaléptetik a jelöltségtől. Az Agerpres által idézett politikus azt mondta, reggel volt egy kampánygyűlésük, de nem beszéltek erről a témáról. Hasonlóan nyilatkozott a PNL első alelnöke, Rareş Bogdan is, aki szerint „fel sem merült" a pártban Cîrstoiu visszaléptetése, mint ahogyan az sem, hogy Nicuşor Dan jelenlegi főpolgármestert támogassa a PNL a júniusi helyhatósági választásokon. Szerinte Nicuşor Dan „egy csapás" Bukarest számára, miközben Cîrstoiu támogatottsága nőtt a közvélemény-kutatások szerint.

Az Atlas Intelligence közvélemény-kutató cég által végzett felmérés szerin Nicușor Dan jelenlegi főpolgármester 37,1 százalékkal nyerné a választásokat. A második helyen Cristian Popescu Piedone végezne lenne 30 százalékkal. Cîrstoiu mindössze 17,4 százaléknyi szavazatot kapna. Az európai parlamenti megmérettetés tekintetében sem áll túl jól a koalíció. A PSD-PNL közös lista csak 31,6 százalékos eredményt érne el a júniusi európai parlamenti választásokon, igaz, ezzel a támogatottsággal is az első helyen végezne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?