banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Olaf Scholz: Nem engedhetjük az atomháború kitörését

Németországnak mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük a közvetlen katonai konfrontációt a NATO és egy olyan erősen felfegyverzett szuperhatalom között, mint Oroszország, ami nem mellesleg atomhatalom – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a Der Spiegel online kiadásán pénteken publikált interjúban. Scholz kifejtette, hogy az orosz gázimport mellőzése nem vetne véget a harcoknak, viszont súlyos gazdasági válságba taszítaná Európát.

A kancellár az interjúban kifejtette: Németország páncéltörő fegyvereket, légvédelmi eszközöket, lőszert, járműveket és „sok más hadianyagot” szállított a Bundeswehr, (a német hadsereg – a szerk.) készleteiből, amelyekkel közvetlenül segítette Ukrajna védelmét a harcok során. Ez látható az ukrán hadsereg katonai sikerein.

Olaf Scholz a Spiegel Online-nak elmondta, hogy Németország március elején kétmilliárd eurót különített el fegyverkezési célokra, és ennek a hatalmas összegnek egy jelentős része közvetlenül Ukrajnába került.

Fotó: Agerpres/Epa

Ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is ellenáll azoknak a hangoknak, amelyek Németország még egyértelműbb katonai részvételét követelik az Ukrajnában folyó harcokban.

„Mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a közvetlen katonai konfrontációt a NATO és egy olyan erősen felfegyverzett szuperhatalom között, mint Oroszország, ami nem mellesleg atomhatalom” – jelentette ki Scholz. Hozzátette: „Azon leszek, hogy elkerüljük az eszkalációt, ami a harmadik világháborúhoz vezethet. Nem törhet ki atomháború.”

A német kancellár azt is megerősítette, hogy az Európai Unió nem vet ki gázembargót Moszkvával szemben. Szerinte ugyanis az orosz gázimport mellőzése nem vetne véget a harcoknak, viszont súlyos gazdasági válságba taszítaná Európát.

Arról is beszélt, hogy nem egyértelmű, Vlagyimir Putyin orosz elnök mit ért Németország belépésén a konfliktusba.

„Nincs tankönyv erre a helyzetre, amelyben el lehetne olvasni, hogy egy ország mikortól tekinthető hadviselő félnek. Ezt a tankönyvet mindennap újraírjuk, de néhány leckét még meg kell tanulnunk. Ezért még fontosabb, hogy minden egyes lépésünket alaposan átgondoljuk és szorosan összehangoljuk (a szövetségesekkel). A legfőbb célom, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább a NATO irányába. Ezért szemet hunyok a közvélemény-kutatási adatok felett, és nem hatnak meg a (Németország háborúba lépését követelő) harsány kiáltások. Egyetlen hiba is drámai következményekkel járhat” – fejtette ki Olaf Scholz.

Kapcsolódók

Kimaradt?