banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Minden eddiginél több külföldi szavazóhelyiség lesz az EP-választásokkor a román állampolgároknak

Minden eddiginél több szavazóhelyiséget nyit a június 9-i európai parlamenti választás alkalmával a román külügyminisztérium. Egészen pontosan 916-ot, közel kétszer többet mint 2019-ben, amikor is 471 szavazóhelyiség állt a külföldön tartózkodó román állampolgárok rendelkezésére az EP-választáskor.

Ezt Luminița Odobescu külügyminiszter jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy kiemelt figyelmet szentelnek a választásoknak. Rámutatott arra is, hogy soha korábban nem nyitottak  még annyi szavazóhelyiséget, mint amit júniusban fognak. Eddig a 2019-es államelnök-választáson volt a legtöbb, de akkor is csak összesen 835 szavazóhelyiséget alakítottak ki Románia nagykövetségei és konzulátusai.

Fotó: A külügyminisztérium Facebook-oldala

Az Agerpres beszámolója alapján Luminiţa Odobescu az Állandó Választási Hatóság elnökével, Toni Greblával közösen tartott sajtótájékoztatóján az európai parlamenti választások külföldi megszervezése kapcsán arra is rámutatott, hogy a szavazóhelyiségek számáról az előző választásokon tapasztaltak, illetve a határon túl élő román közösségekkel és a politikai pártok határon túli képviselőivel folytatott konzultációk eredményeképpen döntöttek.

Hozzátette, a külföldi szavazóhelyiségek megfelelő működéséhez szükséges személyzet biztosítására a külügyminisztérium 137 alkalmazottját állítja készenlétbe, hogy létszámhiány esetén kipótolják a pártok javaslatai alapján összeálló választási bizottságot.

A külföldi szavazóhelyiségek választási bizottságai 10 tagból állnak majd: egy elnökből, egy alelnökből és nyolc tagból. Azok a választók, akik az este 22 órai záráskor sorban állnak az urnánál, 23:59-ig élhetnek szavazati jogukkal – közölte a miniszter.

A Digi24 alapján Toni Greblă arról számolt be, hogy a választási hatóság alkalmazását nyitott az idei államelnöki és parlamenti választásokra, hogy a román állampolgárok jelezhessék, ha levélszavazatban adnák le a voksukat. Április elseje óta a külföldön élő román állampolgárok közül eddig több mint 900-an iratkoztak fel erre az opcióra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?