„Mesterséges románosítással” vádolja a moldovai vezetést Oroszország  

A „neonácizmus” támogatásával és a moldovai lakosság „mesterséges románosításával” vádolta meg Moszkva a chișinăui vezetést. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Moldova „a nyugati célkitűzéseknek engedelmeskedve alternatív történelmet teremtene”.

Moszkva amiatt támadja a moldovai vezetést, mert annak képviselői nem vesznek részt a Moldova „felszabadításának” 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségeken. Zaharova ezt azzal magyarázza, hogy Chișinău 20. századi események vonatkozásában „neonáci ideológiát terjesztenek”. A hivatalos orosz szemlélet értelmében a második világháború idején a szovjetek „felszabadították” Moldovát.

A hivatalos orosz szemlélet értelmében a második világháború idején a szovjetek „felszabadították” Moldovát Fotó: Maia Sandu Facebook oldala

A stiripesurse.md portál által idézett Marija Zaharova kijelentette: semmi nem igazolhatja Maia Sandu rezsimjének távolmaradását az megemlékezésekről. „Akkor vesztettek a nácik, most pedig bosszút akarnak állni Moldova területén. Nem fognak sikerrel járni” - hangoztatta a szóvivő. Hozzátette: ahelyett, hogy meghajolnának ősök előtt és tiszteletüket fejeznék ki azoknak, akik lehetővé tették országuk jövőjét, kigúnyolják a veteránokat”.

Zaharova leszögezte: létezik moldovai nyelv. Az orosz külügyi szóvivő kijelentésével arra reagált, hogy a moldovai alkotmánybíróság nem tartotta az alaptörvénnyel ellentétesnek a „román nyelv” kifejezés használatát az ország  törvényeiben és az alkotmányban. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?