Megjelentek a kaktuszok az Alföldön

Az amerikai kontinensről származó szívós sivatagi növények veszélyesek lehetnek az őshonos növényvilágra.

Az Alföldön is megjelentek a kaktuszok – számolt be az idokep.hu, amely szerint összesen 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren ütötték fel a fejüket a Magyarországon nem őshonos, viszont annál szívósabb növények.Fotó: Wikipedia

Az idokep.hu megkérdezte a témában Csecserits Anikót, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársát, aki felhívta a figyelmet arra, hogy bár nem a klímaváltozásnak tudható be a kaktuszok magyarországi elterjedése, természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat, melyek kevésbé ellenállók az aszályos, forró időjárásnak.

A szakértő megjegyezte, hogy az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Az anyaországban a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát.

Az Alföldön is felbukkant két hidegtűrő faj az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha).

A portálnak nyilatkozó másik szakértő, Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa elmondta, egyes őshonos fajok kiszorításán kívül a kaktuszok megnehezíthetik, sőt megakadályozhatják egy terület mezőgazdasági, illetve rekreációs célú hasznosítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?