banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A kutatói tevékenység és a turizmus is gyorsítja a hó olvadását az Antarktiszon

Helyi szinten felgyorsítja a hó olvadását a növekvő kutatói tevékenység és turizmus az Antarktiszon - tárták fel egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai, amelyekben a Zürichi Egyetem is részt vett, írja az origo.hu portál.

Az elmúlt években fokozódott a kutatói tevékenység a Déli-sarkvidéken, de nemcsak tudósok járják az Antarktiszt, hanem évről évre turisták ezrei is. A hajók, repülőgépek, helikopterek és generátorok növekvő használata azzal jár, hogy az Antarktisz egyre jobban elszennyeződik, főleg a fosszilis üzemanyag elégetéséből származó koromrészecskékkel. A koromtól pedig sötétebbé válik a hótakaró, amely jobban felmelegszik és gyorsabban olvad, mint a fehér hótakaró.

Fotó: Unsplash | Cassie Matias

A kutatók 28, többségében erősen frekventált helyszínen végzett méréseikkel mutatták ki a szennyeződés ilyen hatását.

A Nature Communications című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint egy átlagos Antarktisz-látogató 83 tonna többlethó elolvadását okozza a sarkvidéki kontinensen, a turizmus a felelős 4,4 millió tonnányi hó elolvadásáért az Antarktiszi-félszigeten és a környező szigeteken, ahol a legtöbb kutatási és utazási tevékenység zajlik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?