4700 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon az elmúlt húsz évben

Az elmúlt húsz évben 4700 milliárd tonna jeget veszített el a grönlandi jégtakaró, ami önmagában 1,2 centiméterrel emelte meg a világtengerek szintjét – közölte a Polar Portal, a dán sarkkutató intézetek ernyőszervezete.

Fotó: Unsplash | Christian Pfeifer
A mérések 2002. áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét – tették hozzá. A Grace amerikai-német műholdprogram adataira támaszkodó jelentés szerint a dán fennhatóság alá tartozó szigeten különösen gyorsan olvad a partmenti jégtakaró, főképp a nyugati partvidéken

A kutatási eredményeket január végén közlő amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Jeges-tenger felmelegedésére vezeti vissza a grönlandi partmenti jég olvadását. A legfriss tudományos elemzések szerint az Északi-sarki óceánnak is nevezett tenger a világátlagnál háromszor-négyszer gyorsabban melegszik.

A NASA vizsgálatai szerint a grönlandi gleccserek jelenleg hatszor-hétszer gyorsabban húzódnak vissza, mint 25 évvel ezelőtt. A grönlandi jég olvadása a fő felelős a világtengerek szintjének emelkedéséért. Klímakutatók szerint a grönlandi jégtakaró annyi fagyott vizet tartalmaz, amennyi több mint hét méterrel emelhetné meg a tengerszintet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?