banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Drámai változást vettek észre az Antarktiszon, ráadásul a végítélet napi gleccsernél

Az Antarktisz egyik gigantikus gleccserének klímaváltozás miatti drámai változására figyelmeztetnek egy brit-amerikai kutatási program szakemberei.

A gleccser elülső oldalának vízen úszó része akár már tíz éven belül szilánkokra törhet, mint egy autó szélvédője – figyelmeztet a veszélyre Ted Scambos amerikai gleccserkutató, a Thwaites-gleccser nemzetközi együttműködés (ITGC) projektjének munkatársa. Már bemutatott és még be nem mutatott tanulmányok eredményei is erre utalnak, a jelenséget a gleccser alá jutó meleg víz okozza.

Fotó: Unsplash | Matt Palmer

A Thwaites-gleccser a kutatók tartós megfigyelése alatt áll: mérik a jégmező olvadásának sebességét. Az elmúlt 30 évben megduplázódott az elolvadt jégmennyiség a tudósok vizsgálatai szerint. Már évente 50 milliárd tonna jeget bocsát évente az óceánba.

A Thwaites-gleccser, amelyet Doomsday glacier, azaz végítélet napi gleccserként is emlegetnek, az Antarktisz nyugati részén, a Marie Byrd-földön terül el. A jégtakaró területe Nagy-Britannia méretű. Ha egy napon teljesen elolvadna, a tengerszint 65 centiméterrel emelkedne meg a BBC szerint. Ez a forgatókönyv évszázadok múlva következhet be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?