banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Izraelben a világ átlagához képest kétszer gyorsabban növekszik az átlagos hőmérséklet

Izraelben a világ átlagánál közel kétszer gyorsabb ütemben növekszik az átlagos hőmérséklet, és az országot sokkal súlyosabban érinti a globális felmelegedés – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet az izraeli meteorológiai szolgálat legfrissebb jelentése alapján.

A vasárnap kezdődött kéthetes glasgow-i klímacsúcs alkalmával közzétett jelentés szerint 1980 óta az egész világon átlagosan 1,18 Celsius fokkal emelkedett a hőmérséklet, miközben Izraelben ez a növekedés 2,1 fokos volt.

Az izraeli meteorológiai szolgálat az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) globális adataival vetette össze a helyi méréseket. Az IPCC számításai 1980 és 2020 között évtizedenként átlagosan 0,29 Celsius fokos globális felmelegedést mértek, de Izraelben ez az érték 0,54 Celsius fok, vagyis majdnem a duplája.Tel-Aviv | Fotó: Agerpres/EPA

A jelentés készítői szerint Izrael a globális felmelegedés egyik forró pontján (hot spotján) van, és ez megköveteli a felkészülést a klímaváltozás hatásaira. A forró nappalok és éjszakák gyakoribbá válása és a hidegebb napok számának csökkenése várható.

Az elmúlt harminc évben országos számításban mintegy 25 milliméterrel csökkent az éves csapadék, és kevesebb lett a csapadékos napok száma is. Megfigyelhető, hogy miközben az ország északi részén, Galileában csökkent a csapadék mennyisége, más területeken, köztük a Negev sivatag északi részén több eső esett.

Izraelben az éghajlatváltozás négy fő jellemzőjére kell felkészülni: melegebb lesz, nagyobb lesz a szárazság, emelkedik a tengerszint és egyre szélsőségesebb lesz az időjárás. Rekordmennyiségű esőzések várhatók, amelyek miatt növekszik az áradások, földcsuszamlások és árvizek száma, különösen a városokban. A változások a jelentés készítői szerint alááshatják a regionális stabilitást, és hátrányosan érinthetik Izrael biztonságát is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?