Agyonlőttek Jeruzsálemben egy palesztin késes támadót

Fotó: Israel PoliceAgyonlőttek Jeruzsálem óvárosában egy palesztin nőt, aki késsel támadt izraeli katonákra - jelentette a helyi közszolgálati rádió csütörtökön.

Az incidens a Templomhegy Lánckapu nevű, csakis muzulmánok belépését biztosító bejáratánál történt, ahol mindig fegyveres katonák ellenőrzik a forgalmat. Csütörtök reggel egy harminc év körüli palesztin nő hosszú konyhakésével az őrt álló biztonságiakra támadt. A nő a Ciszjordánia északi részén, Szamáriában található Kabatíja városból érkezett.

A határőr katonák tüzet nyitottak rá, majd tűzszerészek vizsgálták át a sebesültet és a környéket esetleges robbanószerkezetet keresve. Az utánuk a helyszínre érkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az izraeli biztonságiaknak nem esett bajuk.

Kabatíja Dzsenín szomszédságában helyezkedik el, ahol az utóbbi hetekben több erőszakos incidens is történt. Csütörtök hajnalban ebben a térségben agyonlőttek egy másik palesztin fegyverest, az izraeli biztonságiak szerint a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egy tagját. A támadó tüzet nyitott az izraeli határőr katonákra Burkin faluban. Az izraeli katonák rajtaütést hajtottak végre a Hamász helyi szerveződésének felszámolására.

A hét elején az izraeli biztonsági erők nagyszabású razziákat tartottak Dzsenín térségében és Ciszjordánia délebbi részein a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet helyi sejtjeinek felgöngyölítésére.

Az izraeli biztonsági szolgálatok azt jelentették, hogy a Hamász támadásokat tervezett Ciszjordániából izraeli célpontok ellen. Öt palesztin - akik közül legalább négyet később terrorcsoportok tagjaként azonosítottak - meghalt az izraeli erőkkel lezajlott összecsapásokban. A tűzharcokban súlyosan megsebesült két izraeli katona is, akit valószínűleg hibásan irányzott izraeli fegyverekkel lőttek meg.

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta ellenőrzése alatt tartja a többségében palesztinok lakta Ciszjordániát. Ezen a területen számos telepesvárost és falvat építettek fel, melyek a nemzetközi törvények szerint törvénytelenek, mert megszállt területen az azt ellenőrző ország lakosai nem építkezhetnek. Izrael ezt az álláspontot az ehhez a térséghez fűződő bibliai és történelmi kapcsolatokra hivatkozva, valamint biztonsági szempontok alapján vitatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?