Javasolja az emlékeztető oltás beadását az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty, valamint a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség hétfőn.

Az uniós gyógyszerügynökség közölte: vizsgálatok kimutatták, hogy a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcináinak egy további adagja növeli a COVID-19-et okozó vírus elleni antitestek előállításának képességét a legyengült immunrendszerű, köztük a szervátültetett betegeknél.

Noha nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az új típusú koronavírus ellen védett embereknél a harmadik oltás képes-e antitesteket termelni, a többletadag várhatóan legalább néhány esetben növeli a fertőzés elleni védelmet.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az említett vakcinák újabb, harmadik adagja adható be a súlyosan legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek, legalább 28 nappal a második oltás beadása után – közölték.

Izraelben csökken a fertőzések száma, amióta harmadik dózissal is oltanak

Izraelből biztató adatok érkeznek, ami az emlékeztető dózis hatását illeti. Hétfőn 2563 új koronavírus-fertőzést jelentettek az országban, augusztus vége és szeptember eleje között pedig több mint 11 ezer körül alakult a napi esetszám, igaz, több tesztet is végeztek, számolt be a DPA.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint a lakosság 61 százaléka kapott két dózis vakcinát, 37 százalék pedig a harmadik oltást is igényelte. Izrael volt az első ország, amelyik július végén elkezdte az emlékeztető oltások beadását.

A súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma jelenleg 564, szeptemberben 700-nál többen is voltak. A legtöbben nincsenek beoltva.

(C1mlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?