banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Felmérés: a klímaváltozás jelenti a legnagyobb globális fenyegetést

Kétéves távlatban a szélsőséges meteorológiai jelenségeket tartják a fő veszélyforrásnak a Világgazzdasági Fórum felmérésének válaszadói.

A globális felmelegedés elleni küzdelem kudarcát tartják az emberiségre leselkedő legsúlyosabb fenyegetésnek világszerte az üzletemberek, a politikusok és a civil szféra képviselői. Ez a Világgazdaság Fórum által készített legfrissebb közvélemény-kutatás eredménye.Általános félelmet kelt a klímaváltozás | Fotó: Pixabay

Kétéves távlatban a szélsőséges meteorológiai jelenségektől tartanak leginkább a megkérdezettek, 31,1 százalék nyilatkozott így. 30,4 százalék a megélhetéssel kapcsolatos problémákat nevezte fő, 27,5 százalék pedig a globális felmelegedés elleni küzdelem kudarcát. Minden alany 5 veszélyforrást nevezhetett meg, egyet-egyet a környezet, a társadalom, a gazdaság, a technológia és a geopolitika területéről.

2-5 éves távlatban 35,7 százalék a klímaváltozás elleni harc kudarcát tekinti a fő fenyegetésnek. A szélsőséges időjárás 34,6 százalékkal második, a társadalmi kohézió gyengülése 23 százalékkal harmadik, majd a megélhetési gondok és az adósságválság következnek 20,1, illetve 19 százalékkal.

5-10 éves távlatban az első két helyre ugyanazokat a problémákat rangsorolták, harmadik pedig a biodiverzitás csökkenése került, 27 százalékkal. A megkérdezettek 23 százaléka a természeti erőforrások kimerülését nevezte meg, 21,7 százalékuk pedig a környezet károsítását.

Az alanyok 61,20 százalékát foglalkoztatják a felmérésben terítékre került problémák, 23 százalékuk aggódik, 12,1 százalék bizakodó, s mindössze 3,7 százalék mondta magát optimistának.

Kapcsolódók

Kimaradt?