Maia Sandu: számítunk Románia támogatására a Moldovai Köztársaság uniós tagságának elnyeréséhez

A moldovai elnök szerdán Chişinăuban kijelentette, hogy országa számít Románia támogatására az uniós tagság elnyeréséhez.

A Klaus Iohannis államfővel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón Maia Sandu emlékeztetett arra, hogy a Moldovai Köztársaság március 4-n benyújtotta az EU-csatlakozási kérelmét. Ez a lépés szerinte bizonyítja országa elkötelezettségét az európai értékek mellett. Úgy vélekedett: a Moldovai Köztársaság európai integrációját célzó stratégiai partnerség alapján Chişinău számíthat Románia támogatására céljai elérésében.

Maia Sandu elmondta, országa Románia segítségét kéri ahhoz, hogy a moldovai termékek kijussanak az európai piacokra, miután a háború miatt az orosz, az ukrán és a fehérorosz piacok lezárultak előttük.Maia Sandu moldovai és Klaus Iohannis romániai elnök szerdai találkozója Chişinăuban | fotó: presidency.ro

Klaus Iohannis a sajtótájékoztatón Románia támogatásáról biztosította a Moldovai Köztársaságot az uniós csatlakozási folyamatban. „Tapasztalatból tudjuk, memnnyire göröngyös az európai integráció útja. De minden út, bármilyen hosszú legyen is, az első lépéssel kezdődik. A Moldovai Köztársaság már megtette az első lépést a csatlakozási kérelem aláírásával és benyújtásával” - jelentette ki az államfő.

Iohannis őszintének nevezte a Moldovai Köztársaság jelenlegi vezetőinek európai elkötelezettségét. Meggyőződését fejezte ki, hogy a csatlakozási kérelem benyújtása után felgyorsulmak a Chişinău által vállalt reformok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?