Többek között energiabiztonsági megállapodást kötött Románia és Moldova

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken, a román és a moldovai kormány chișinăui együttes ülésének elején kijelentette: nagyra értékeli a Moldovai Köztársaság széleskörű nyitását a Romániával való kétoldalú kapcsolat irányában. A kormányfő szerint Bukarest aggodalommal figyeli azokat az energetikai jellegű kihívásokat, amelyekkel a Moldovai Köztársaság küzd.

Nicolae Ciucă és Natalia Gavriliţa az együttes kormányülésen | Fotó: gov.roCiucă kiemelte, hogy a két kormány együttes ülésének szimbolikus töltete van, ugyanakkor azonban számos megállapodás, egyezmény és memorandum aláírására is sor kerül, amelyek a Románia és a Moldovai Köztársaság közötti együttműködés célkitűzéseit szolgálják. Ezek között van a 100 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi támogatásról szóló megállapodás; a határ menti közúti hidak építésére és megerősítésére, valamint a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó megállapodások; együttműködési egyezmények az oktatás, a munkaügyi felügyelet és a katonai oktatás területén; akciótervek az igazságügy és a belügy területén; a kutatásra, fejlesztésre és innovációra, illetve az energiabiztonságra és digitalizációra vonatkozó memorandumok.

A román kormányfő szerint jelentős előrelépések történtek a kétoldalú együttműködésben többek között a környezetvédelem, mezőgazdaság, pénzügy, egészségügy és kultúra terén. Nicolae Ciucă emellett a román és a moldovai kormány gazdasági és befektetési együttműködés megerősítéséről szóló közös nyilatkozatának „különleges jelentőségét” is kiemelte beszédében.

Nicolae Ciucă a moldovai hivatali kollégájával, Natalia Gavriliţával közösen tartott sajtótájékoztatón, kijelentette, hogy a román kormány aggodalommal figyeli azokat az energetikai jellegű kihívásokat, amelyekkel a Moldovai Köztársaság küzd. „Továbbra is a Moldovai Köztársaság mellett állunk ebben az érzékeny, a lakosságot hangsúlyosan érintő témában” – jelentette ki Ciucă.

Natalia Gavriliţa moldovai miniszterelnök elismerően nyilatkozott a román állam segítőkészségéről. „Külön ki szeretném emelni az energiabiztonsági együttműködésre vonatkozó memorandumot. A világméretű energiaválság, amely a Moldovai Köztársaságot is sújtja, megmutatta, hogy bajban ismerhetjük meg a jó barátot” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?