Erős partnerség építését szorgalmazta Maia Sandu moldovai elnök Bukarestben

Megvan minden előfeltétele annak, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság erős és kölcsönösen előnyös partnerséget építsen, ugyanis politikai értelemben történelmi helyzet alakult ki Moldovában, Bukarest pedig erőteljesen támogatja Chișinăut – jelentette ki Maia Sandu moldovai államelnök Bukarestben, miután megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román államfővel.

Klaus Iohannis fogadja Maia Sandut az elnöki hivatalban | Fotó: presidency.roA felek közös sajtótájékoztatóján Sandu azt mondta, hogy történelmi eredményeket érhetnek el a következő években a két ország viszonylatában, és az elkövetkező évek a „legjobbak, legsikeresebbek" lehetnek. Felidézte, hogy a két ország viszonya jelentősen javult azóta, hogy ő tavaly decemberben megnyerte az elnökválasztást, majd júliusban az őt támogató Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) abszolút többséget szerzett a moldovai parlamentben.

A nyugatbarát Maia Sandu megköszönte a román hatóságoknak, hogy hathatós támogatást nyújtottak az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy Románia félmillió adag koronavírus elleni oltást és védőfelszerelést adományozott keleti szomszédjának, a moldovai gazdák tavasszal 6000 tonna gázolajat kaptak, az őszi energiaválság idején pedig Románia fűtőolajjal segítette Moldovát.

Kiemelte, hogy Bukarest elkötelezett támogatója Moldovának gazdasági, politikai, diplomáciai, kulturális és oktatási területen egyaránt. Hangsúlyozta, hogy mostani látogatása alkalmából a két ország oktatási miniszterei aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Románia és Moldova kölcsönösen elismeri az oktatási intézményeik által kibocsátott okleveleket. Az együttműködés prioritásai között említette a villamosenergia-hálózatok összekapcsolását és a közúti kapcsolatok fejlesztését.

Klaus Iohannis arról biztosította moldovai kollégáját, hogy Bukarest részéről „pártok feletti, tartós és elsöprő” támogatásnak örvend hazája, és Románia marad Moldova legközelebbi barátja. Iohannis reményét fejezte ki, hogy a decemberi keleti partnerségi csúcstalálkozón az EU határozott kötelezettséget vállal a keleti partnerséghez tartozó azon országokkal, például Moldovával szemben, amelyekben a reformok végrehajtása előrehaladott szakaszban van.

Kapcsolódók

Kimaradt?