Moldova határozott lépésekkel fog haladni az európai integráció útján

A Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu az ország függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédet Chişinăuban, a Nagy Nemzetgyűlés téren.

„Határozott lépésekkel fogunk haladni az európai integráció útján. A Moldovai Köztársaság az európai államok családjába tartozik. Az európai integráció a legtermészetesebb út országunk számára, amely jólétet és biztonságot hoz polgárainknak. Moldova kis ország, amely nagymértékben függ a más országokkal és szervezetekkel kiépített kapcsolataitól. Szomszédainkkal, partnereinkkel és a világ más országaival szoros, bizalmon és kölcsönös tiszteleten alapuló baráti kapcsolatokat kívánunk kialakítani. A függetlenség azt is jelenti, hogy vannak barátaink, akikkel együtt segítünk egymásnak a szükség idején, akikkel közös projekteket dolgozunk ki a polgárok javára, akikkel együtt ünnepeljük az olyan fontos évfordulókat, mint a mai” – fogalmazott Maia Sandu.

A moldovai államfő őszinte barátságáról biztosította a román, a lengyel és az ukrán államfőt, akik szintén részt vettek a Chişinăuban tartott ünnepi eseményen.

"Hálás vagyok ezért a gesztusért, és biztosítom Önöket őszinte barátságunkról. A Moldovai Köztársaság a stabilitás tényezőjévé kíván válni térségünk számára, amely komplex problémákkal küzd. A párbeszéd és a béke, a diplomáciai megoldások, a békés kompromisszumok előmozdítói leszünk az emberek érdekében. Proaktív és kiszámítható külpolitikát fogunk folytatni, konstruktívan és bölcsen fogunk részt venni a globális párbeszédben. Van mit kínálnunk a világnak. Tisztességgel és határozottsággal fogjuk megvédeni értékeinket és nemzeti érdekeinket” – mondta Maia Sandu.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?