Magyarország a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállításához köti Ukrajna támogatását

„Magyarország semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják azokat a korábbi törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt a magyar parlamentben.

A kormányfő emlékeztetett: a tanévkezdéskor a kárpátaljai munkácsi magyar középiskola új ukrán vezetése megtiltotta, hogy az iskolai eseményeken a magyar himnuszt énekeljék és a magyar nemzeti színeket viseljék. „Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar iskolákat, ukrán iskolákká akarják azokat alakítani, és ha ez nem megy, be akarják őket zárni" - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljai magyarok, különösen a magyar gyerekek jogaiért.

A miniszterelnök kitért az ukrán gabona ügyére is. „Magyarország továbbra is arra szólítja fel Brüsszelt, álljon ki a közép-európai tagállamok mellett, és ne árulja el Magyarországot se az ukrán gabona ügyében" - idézte a kormánfőt az MTI. Mint mondta, a magyar kormány nem akarja, hogy a jó és garantált minőségű magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret a magyar családoknak. Emlékeztetett: korábban sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen életbe az ukrán gabonára, de a brüsszeliek a beszállítási tilalmat Ukrajna javára szeptemberben feloldották. „Ez súlyosan sérti a közép-európai országok érdekeit és tönkreteszi a magyar gazdákat is, ezért Lengyelországgal, Szlovákiával együtt Magyarország behozatali tilalmat rendelt el Ukrajnából 23 mezőgazdasági termék esetében" - idézte fel a kormányfő.

Orbán kitért a migránskérdésre is: „nem lesz Magyarországon migránskvóta és migránsgettó" Fotó: MTI

Orbán kitért a migránskérdésre is. „Nem lesz Magyarországon migránskvóta és migránsgettó" - jelentette ki a miniszterelnök az Országgyűlésben. Úgy értékelte, ősszel mélyülni és szélesedni fog Brüsszel és a magyar kormány vitája a migrációval kapcsolatban. Elmondta, a migránsok erőszakossága egyre nő, Lampedusa szigetén már „inváziós hadsereg" benyomását keltik. „Brüsszel azt követeli, hogy ezeket a migránsokat Magyarország engedje be és hozzon létre több tízezer embernek migránstábort, migránsgettót" - tette hozzá. Orbán Viktor közölte, nem migránskvóta, hanem határkerítés és határőrizet kell, és nem a bajt kell idehozni, a segítséget kell odavinni. „Magyarország készen áll arra, hogy erőteljesebb szerepet vállaljon a válságövezetekben, így a forrósodó Száhel-övezetben is" - jelentette ki. Hozzátette: európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben elfogadják, csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét már előzetesen elbírálták és a belépésre engedélyt kapott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?