Madárszínház épül a Hortobágyon

A fantáziadús elnevezés egy világszinten egyedülálló madármegfigyelő-helyet takar.

A világ első Madárszínháza, azaz a félénk, vadon élő madarak közeli megfigyelését azok zavarása nélkül lehetővé tevő látogatóközpont épül a Hortobágyon Máté Bence világhírű természetfotós koncepciója alapján. Ezt Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos jelentette be. A világon egyedülálló madármegfigyelő-hely a Hortobágyi-halastavon fog megépülni.

Révész Máriusz elmondása szerint Máté Bence - aki munkájáért nem fogadott el semmilyen díjazást - híres az általa épített állatmegfigyelő lesekről, szeretett volna egy olyan Madárszínházat építeni, amely egy busznyi látogatót is képes egyszerre befogadni, ugyanakkor nem zavarja az állatvilágot. Ennek elhelyezésére több helyszín mérlegelése után a Hortobágyot választották. Már elkészültek az épület engedélyes tervei, és jövő héten kiírják rá a közbeszerzést is.

Máté Bence felidézte, hogy már több mint tíz éve megfogalmazódott benne a Madárszínház terve. Természetfotós projektjei során kezdett tükrös detektívüveggel fedett leshelyeket építeni, amelyek egészen közeli rálátást biztosítanak a legfélénkebb állatok megfigyelésére is; ezt a koncepciót gondolta tovább a kormánybiztosság csapatával együtt.

A tervek szerint a hortobágyi kisvasúttól egy tanösvény vezet majd egy 50 méter hosszú, hangszigetelt, akadálymentes alagút bejáratához, ahonnan víz fölött és víz alatt is meg lehet figyelni a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágát. Kiss Róbert építész, a tervező csapat vezetője fontos szempontként említette, hogy a megújuló energiát használó épületkomplexum minél jobban a tájba simuljon, így a tó irányából szinte egyáltalán nem is látszik majd. Elmondása szerint a látogatók a nádas fedezékén áthaladva egy kisebb kilátóból pillanthatnak majd a tóra és a madármegfigyelő pontra, ahová egy alagút vezeti őket tovább.
Az1300 hektár kiterjedésű hortobágyi tórendszer nagyon gazdag madárvilágnak ad otthont, a tóhoz pedig öt kilométeres kisvasút viszi el a látogatókat. A Madárszínházat 1 milliárd forint körüli összegből tervezik felépíteni, két éven belül.
Az évente mintegy 30 ezres közönség befogadására alkalmas látogatóközpontból többek között kócsagok, bakcsók, szürke gémek és fekete gólyák lesznek megfigyelhetők.

(Nyitókép: Facebook/Máté Bence)

Kapcsolódók

Kimaradt?