Kiderült, körülbelül hány madár él a bolygón

Legkevesebb 50 milliárd vadmadár él a világon, derül ki egy friss ausztrál becslésből. A BBC cikke szerint a létszámból 1,6 milliárd házi veréb, és ezzel populációjuk a legnagyobb, az egymilliárdos lélekszámot még a seregélyek, a füsti fecskék és a gyűrűscsőrű sirályok érik el, írja a sokszinuvidek.24.hu portál.

Noha legkevesebb 50 milliárd vadmadár él a világon, a legtöbb madárfaj ritkának számít, körülbelül minden tizedik fajból kevesebb mint ötezer egyed található meg.

A madárpopulációról alkotott becsléssel a kutatóknak az volt a céljuk, hogy segítsék a környezetvédelmi erőfeszítéseket és a kihalástól veszélyeztetett fajokról pontosabb képet adjanak a szakértőknek.

Fotó: Pexels | Dan Hamill

"Rengeteg időt és pénzt fektettük abba, hogy a saját fajunkat megszámoljuk, de gondolkoznunk kell arról is, miként vesszük számba a biodiverzitást" – mondtaDr. Corey Callaghan, a kutatás egyik társszerzője a BBC-nek.

A madarakat egyébként nem egyszerű megszámolni, konkrét adatokat erre nem lehet mondani. Korábbi becslések 200 és 400 milliárd közé tették a számukat, de a mostani kutatás alapján ennél jóval kevesebben lehetnek. Az ausztrál kutatók a 9700 élő vadmadárfajt vizsgálták a megfigyelők jelzései és az online adatbázisok alapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?