Stresszesebbek és gyorsabban öregednek a városi madarak

Egy nagyvárosi reggel nemcsak az emberek idegrendszerét teszi próbára, hanem például a természetes élőhelyüket elvesztett madarakét is. A svédországi Lund egyetemének kutatói a széncinegéken figyelték meg a látványos különbségeket.

Két, egymáshoz közel álló csoportot tanulmányoztak, melyek egyike Malmöben, másikuk pedig az erdőkben élt. Az első markáns különbségek már a kéthetes fiókáknál látszottak, mégpedig a DNS-szálak végein található rövid szakaszok, az úgynevezett telomerek hosszában, ez pedig korai elhalálozáshoz, illetve gyorsabb öregedéshez vezet.

Természetes körülmények közt a telomerek méretét genetikai jellemzők befolyásolhatják, de most először sikerült bizonyítani azt, hogy az apró madarakra a stresszes környezet is komoly hatással van. Erre minden betűnél jobb bizonyítékot hoz ez a két fotó, melyeken egy természetben felnőtt (balra), illetve egy városi környezetből kiemelt.

Ezeket látva persze kérdések egész sora merül fel a városokban élő állatok (és persze emberek) egészségével kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy a különbségek nem minden faj esetében kimutathatóak – írja a 24.hu.

Különbséget kell tenni a városi élethez könnyedén alkalmazkodott állatok, illetve az ezt vélhetően csak egy hosszabb folyamatot követően elérni képes, vagy egyszerűen teljesen képtelen madarak közt, akik természetes élőhelyeik elvesztése miatt kényszerülnek a városokba, és egyáltalán nem szoktak hozzá a légszennyezettséghez, a szegényesebb élelemforrásokhoz, a fura fényekhez, vagy épp a zajokhoz.

Kimaradt?