Több brit áruházban korlátozzák az étolajvásárlást

Az ukrajnai háború következtében kialakult készlethiány miatt korlátozzák az étolajvásárlást a kiskereskedelmi áruházakban az Egyesült Királyságban. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a megszorítások miatt jelentősen növekedhet a termékek ára, míg mások azt prognosztizálják, hogy néhány hónapon belül a brit fogyasztók nem tudnak majd napraforgóolajat vásárolni. A készlethiány az étolajat alapanyagként használó élelmiszergyártókat is érzékenyen érinti.

Néhány hónapon belül nem lesz étolaj a brit üzletekben | Fotó: Agerpres/XinhuaTöbb áruház is korlátozza a fogyasztók által megvásárolható étolaj mennyiségét az Egyesült Királyságban, mivel az ukrajnai háború miatt megcsappant a készlet – számolt be róla a BBC. A Tesco vásárlónként három egységet engedélyez, míg a Waitrose és a Morrisons fogyasztónként két tételre korlátozta az elérhető mennyiséget. A brit napraforgóolaj-készlet jelentős része Ukrajnából származik, az országban dúló háború miatt megcsappant export következtében azonban hiány lépett fel belőle, és megnőtt az alternatívák iránti kereslet.

Az Egyesült Királyság kiskereskedelmi vállalatainak szövetsége (Brittish Retail Consortium – BRC) szerint a korlátozások ideiglenes intézkedésnek minősülnek, hogy mindenki számára elérhető legyen az étolaj. Olíva-, repce- és napraforgóolajok is szerepelnek az egyes szupermarketek által bevezetett korlátozásokban, melyek az üzleteken kívül az internetes vásárlásokra is kiterjednek. „Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és együttműködünk a beszállítóinkkal annak érdekében, hogy a vásárlók továbbra is választhassanak az étolajok közül” – idézi a Waitrose szóvivőjét a BBC.

Ged Futter élelmiszeripari szakértő szerint a vásárlóknak nem kell pánikba esniük, mivel rengeteg alternatíva áll rendelkezésre, ha étolajról van szó. Arra is figyelmeztetett azonban, hogy a napraforgóolaj hamarosan nem lesz elérhető a polcokon. „Ezek a korlátozások egy kicsit késleltethetik a dolgokat, de néhány hónap múlva már nem lehet majd napraforgóolajat vásárolni” – fogalmazott.

Az Assosia kiskereskedelmi kutatócég elemzése szerint az ukrajnai konfliktus miatt csökkent napraforgóolaj-kínálat hatással van az árakra is. A napraforgóolajat termékeikben – például a chipsekben – összetevőként használó brit élelmiszergyártók szintén aggodalmuknak adtak hangot a rendelkezésre álló készletekkel kapcsolatban.

Üzemanyagár-emelkedés és magas infláció is sújtja a briteket

Nem csak az étolaj miatt fájhat a fejük a szigetországi lakosoknak. A brit statisztikai hivatal (ONS) márciusban közölte, hogy februárban 6,2 százalékkal – harminc éve nem mért ütemben – emelkedett a tizenkét havi nagy-britanniai infláció, amiben ebben jelentős szerepük volt a rekord-üzemanyagáraknak.

Az ONS kimutatása szerint a motorbenzin februári kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,476 font volt az egy évvel korábbi 1,202 font után. A dízelüzemanyag literje a múlt hónapban átlagosan 1,517 fontba került.

A gyorsuló infláció és az ukrajnai háborúból eredő negatív gazdasági hatások enyhítése végett március végén adó- és illetékcsökkentéseket jelentett be Rishi Sunak brit pénzügyminiszter. Sunak a londoni alsóházban tartott, gazdasági-költségvetési helyzetértékeléseket és előrejelzéseket is tartalmazó szokásos tavaszi beszámolójában közölte, hogy az üzemanyagok adója literenként 5 pennyvel csökken. A brit pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az eddigi legnagyobb üzemanyagadó-csökkentés a brit gazdaságtörténetben. Hozzátette: a kormány az utóbbi húsz évben mindössze másodszor csökkentette az üzemanyagok adóját.Megdrágult az üzemanyag is | Fotó: Agerpres/Xinhua

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) szerint még nem lehet megítélni, hogy az ukrajnai háború milyen hatással lesz a brit gazdaságra, mivel a kilátásokat szokatlanul nagy bizonytalanságok terhelik. A testület előzetes prognózisa ugyanakkor az idén 3,8 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, az utána következő három évre 2,1, 1,8 és 1,7 százalékos növekedési ütemeket vár a brit gazdaságban.

Kapcsolódók

Kimaradt?