Kövesi az EB-hez fordulna a csalást bejelentő informátorok védelméről szóló romániai törvény módosítása miatt

Laura Codruța Kövesi európai főügyész | Fotó: Agerpres

Laura Codruța Kövesi európai főügyész fontolgatja, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, amiért a képviselőház szerdán módosította a visszaélést bejelentő információforrások védelméről szóló törvényt. Az Európai Főügyészség (EPPO) romániai vezetője emiatt akár a jogállamisági eljárást megindítását is javasolná az EB-nél, illetve az európai alapok folyósítását feltételhez kötné.

Minderről az EPPO adott ki közleményt csütörtökön. Laura Codruța Kövesi ebben kifejtette, hogy „a visszaélést bejelentő személyek alapvető információforrást jelentenek a nyomozás és az ügyészség számára”, ezért nekik az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló, 2019. október 23-i európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelő védelmet kellene élvezniük.

„Az európai legfőbb ügyész megfelelően tudomásul vette, hogy 2022. június 29-én a román képviselőház végül elfogadta a visszaélést bejelentő személyek védelméről szóló irányelv átültetésére irányuló törvényt. A törvény előzetes elemzése és különösen a törvénytervezet 2022. június 28-án, közvetlenül a plenáris ülésen történő elfogadása előtti módosításai alapján az Európai Legfőbb Ügyészség azt vizsgálja, hogy e rendelkezések némelyike ​​ellentétes lenne-e a visszaélést bejelentők érdekeivel, és visszalépést jelent-e a védelem jelenlegi szintjéhez képest, amelyet a nemzeti jog 2004 óta állapít meg” – olvasható egyebek mellett a közleményben.

Kövesi szerint a nem megfelelő védelem „elriaszthatja a potenciális visszaélést bejelentőket Romániában, és negatívan befolyásolhatja az uniós csalások felderítésének szintjét. Ez de facto a csalások – ideértve az adócsalás, a korrupció vagy az uniós jog végrehajtásával kapcsolatos egyéb jogsértések – kivizsgálásával és büntetőeljárásával kapcsolatos nyomozási és ügyészi szolgálatok megfelelő működését biztosító meglévő rendszer leromlásához vezetne.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az európai főügyész kitért arra is, hogy az EPPO még nem kapta meg a 9 delegált európai ügyész kinevezését Romániából, és hogy jelentős a késedelem az EPPO romániai tevékenysége megkezdése terén is.

Kapcsolódók

Kimaradt?