Megállapodott az EP és az EU Tanácsa: Kövesit nevezik ki európai főügyésznek

Egyezségre jutott kedd este az Európai Parlament (EP), illetve az Európai Unió Tanácsának tárgyalóbizottsága abban, hogy Laura Codruţa Kövesit nevezik ki az Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjévé – tájékoztat közleményében az EP.

Az európai főügyész személyéről zajló tárgyalások idén tavasszal kezdődtek. Az Európai Parlament az eljárás kezdetétől Laura Codruţa Kövesit támogatta a tisztségre, míg az EU Tanácsa a volt román korrupcióellenes főügyész ellenfele, a francia Jean-Francois Bohnert kinevezését szorgalmazta. Múlt csütörtökön azonban az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága - COREPER) is Kövesi támogatásáról döntött.

Kövesi kinevezése előtt gyakorlatilag már két hónapja megnyílt az út, amikor Franciaország visszavonta Jean Francois Bohnert jelölését, és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is bejelentette, hogy Kövesit támogatják.

„Laura Codruţa Kövesi a tökéletes választás az európai főügyészi tisztségre, hiszen kiváló szakmai képesítéssel rendelkezik. Ugyanakkor Romániának eddig nem jutott egyetlen kulcsfontosságú európai tisztség sem, most azonban Kövesi lesz az Unió női vezetőinek egyike” – nyilatkozta az EU Tanácsának képviselőivel való egyeztetés után Juan Fernando López Aguilar spanyol EP-képviselő, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagja, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy Kövesi vezeti majd az Európai Ügyészséget, hiszen az EP szemszögéből ő a leginkább megfelelő választás egy erős és hiteles intézmény élére. Laura Codruţa Kövesi kiváló szakember, nagyszerű eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén, ugyanakkor figyelemre méltó rugalmasságról és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot” – fogalmazott Monika Hohlmeier német EP-képviselő, az Európai Néppárt tagja, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke.

A spanyol Maite Pagazaurtundua, a Renew Europe EP-csoport tagja, a LIBE-bizottság alelnöke azt mondta, Kövesi megválasztásával az Európai Ügyészség elkezdheti tevékenységét, amellyel a cél nagyobb védelmet és biztonságot nyújtani az uniós állampolgároknak. „Az új intézménynek kulcsszerepe lesz az EU pénzügyi érdekei ellen intézett támadások elkövetőinek megbüntetésében. Csak a bűnözők nyugtalankodhatnak e megállapodás nyomán” – tette hozzá.

A Kövesi kinevezéséről szóló megállapodást hivatalosítania kell még az EP-nek és az EU Tanácsának.

Az EPPO központi székhelye Luxemburgban lesz. Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?