Macron: Kövesit támogatjuk az európai főügyészi tisztségre

Párizs nem a francia Francois Bohnert, hanem a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) egykori vezetője, Laura Codruța Kövesi kinevezését támogatja az európai főügyészi tisztségre.

Erről Emmanuel Macron francia államfő biztosította Klaus Johannist egy pénteken lezajlott telefonbeszélgetésen – közölte a bukaresti elnöki hivatal. E szerint a francia és a román elnök európai ügyekről, közöttük hangsúlyosan az európai főügyészi tisztségről tárgyalt.

"A két államfő jó együttműködésének szellemében Emmanuel Macron arról biztosította a román elnököt, hogy visszavonja Jean-François Bohnert jelölését, és Laura Codruța Kövesi kinevezését támogatja az európai főügyészi tisztségre" – olvasható a közleményben. A megfogalmazás azért különös, mert az európai főügyészi tisztségre nem a tagállamok javasolnak személyeket, a jelöltek egyénileg pályázzák meg a posztot.

Mint ismert, az európai főügyészi tisztségről az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa közösen dönt, és az EP a héten ismét támogatásáról biztosította Laura Codruta Kövesit.  A tanács jelöltje a francia Jean-Francois Bohnert. Már korábban kiszivárogtak olyan értesülések, hogy a francia ügyész helyett végül a párizsi kormány is Kövesit fogja támogatni. Ez önmagában még nem garancia a kinevezésére, de mindenképp a pozíciójának erősödésével jár.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?