Dăncilă szerint nem helyénvaló Kövesi támogatása

Amíg kételyek merülnek fel Laura Codruţa Kövesi személyével kapcsolatban, addig nem helyénvaló az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészének támogatása, hogy elnyerje az európai főügyész tisztséget - jelentette ki pénteken Viorica Dăncilă, a francia nemzeti ünnep - július 14-e - alkalmával adott fogadáson. A miniszterelnök hozzátette: ez az ő személyes véleménye, a végső döntést a Szociáldemokrata Párt (PSD) illetékes testületei hozzák meg. 

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa közötti tárgyalások az európai főügyész kinevezéséről, amelyre Kövesi is pályázik, áprilisban értek véget, megállapodás nélkül. Az ügy a májusban megválasztott Európai Parlament napirendjére kerül. Az Európai Parlament és az EU Tanácsának képviselői három tárgyalási fordulót tartottak: március 20-án, március 27-én és április 4-én. 

Az április 4-i találkozón az EP tárgyalócsoportja megismételte, hogy a jelöltek közül továbbra is Laura Codruţa Kövesit részesítik előnyben, hogy az új európai ügyészség első főügyészévé váljon, és felkérte a Tanácsot, hogy vizsgálja felül álláspontját. Az EU Tanácsának tárgyalói akkor ismételten megerősítették, hogy határozottan támogatják a francia Jean-Francois Bohner jelölését. 

Sajtóértesülések szerint egyedül maradhat az európai főügyészi megbízatásért folyó versenyben Laura Codruța Kövesi. Francia sajtóértesülések szerint ellenjelöltjét, Jean-François Bohnert-t országa korrupcióellenes főügyészének szemelték ki, és csütörtökön már meg is történt a meghallgatása. 

Kapcsolódók

Kimaradt?