Mérgezett almához hasonlította Kövesi esetleges európai főügyészi kinevezését Tăriceanu

„Mérgezett alma” volna, ha Laura Codruţa Kövesi nyerné el az európai főügyészi tisztséget, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjének „legfontosabb feladata” az lenne, hogy megakadályozza Románia hozzáférését az európai uniós alapokhoz – jelentette ki kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke.

„Sajnos most is, mint általában az európai politikában, bedőlünk a cseleknek. Miután a nagy európai tisztségeket szigorúan négy nyugati állam között osztották szét, Németországgal és Franciaországgal az élen, boldog arcokat láttunk itthon, mert ez – állítólag – kompenzációképpen növelné az esélyét annak, hogy Kövesi kapja az európai főügyészi posztot. Túl azon a tényen, hogy a nyugat egyáltalán nem érdekelt abban, hogy kárpótlásokat adjon keletnek, komolyan fel kell tennünk a kérdést, hogy egy ilyen tisztség valójában nem egy mérgezett alma lenne-e? Attól tartok, hogy Kövesi asszony fő feladata az lenne, hogy végeérhetetlen kivizsgálások ürügyén, amelyhez annyira jól ért, megakadályozza Romániát abban, hogy hozzáférjen az európai uniós támogatásokhoz. Más szóval, az Európai Unió egy kézzel adna nekünk és kettővel venne el” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Popescu-Tăriceanu.

Meglátása szerint „kinyírták a helyi cégeket a menedzserek állandó gyanúsítgatásával és kivizsgálásával”.

„Emlékezzünk csak, miként taposták agyon a helyi befektetőket, hogy helyet csináljanak a külföldi beruházóknak, akik elé virágszirmokat szórtak bejövetelük alkalmával. Ahogyan kiderült, hogy miként vágták vissza a román gazdák támogatását Dacian Cioloş európai biztos döntései, évek múlva kiderülhet, hogyan temette el Kövesi európai főügyész azt, ami a román tőkéből még megmaradt” – vélte a kisebbik kormánypárt elnöke.

A Laura Codruţa Kövesi európai főügyészi tisztségéről folytatott tárgyalások többször is eredménytelenül zárultak az Európai Parlament és az Európai Tanács között, ezért április elején arról állapodtak meg, hogy az EP-választások után döntenek a hétéves mandátum odaítéléséről. Az EP a volt DNA-vezért, az ET a francia Jean-Francois Bohnert-t támogatja a posztra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?