FRISSÍTVE - Az EP elnöke aggodalmát fejezte ki a Kövesi elleni bűnvádi eljárás miatt

FRISSÍTVE: Az Európai Parlament (EP) elnöke a testület szerdai brüsszeli plenáris ülésén aggodalmát fejezte ki az európai főügyészi tisztségre jelölt Laura Codruța Kövesi elleni bűnvádi eljárás miatt.

Antonio Tajani elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok az eljárás megindításával és Kövesi őrizetbe vételével próbálják megakadályozni a jogász kinevezését. „Laura Codruța Kövesi továbbra is élvezi az Európai Parlament bizalmát, és továbbra is ő az EP jelöltje” – húzta alá. Kijelentette, az EP nem avatkozik bele a román igazságszolgáltatásba, tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét. Azonban arra szólítja fel a román hatóságokat, hogy ne gördítsenek akadályokat a jelölt részvétele elé a kinevezési eljárásában, és „állítsák le az aránytalan intézkedést”, amely miden emberi és jogi szempontnak ellentmond.

Az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete március elején döntött arról, hogy Laura Codruța Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választja hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki, várhatóan április folyamán.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit. Az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) márciusban bűnvádi eljárást indított Kövesi ellen, aki csak az ügyész engedélyével hagyhatja el az roszágot. Kövesi óvást emelt a legfelsőbb bíróságon az ellene 60 napra elrendelt hatósági felügyelet ellen, amelynek értelmében rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, nem végezheti munkáját a legfőbb ügyészségen, nem beszélhet az ügyben érintett tanúkkal és nem kommunikálhat ügyéről a sajtóval.

Dăncilă meglepődött

Viorica Dăncilát meglepte az Európai Parlament elnökének, Antonio Tajaninak a nyilatkozata. „Úgy vélem, hogy egyetlen politikai tényező vagy döntéshozó, még az Európai Parlament elnöke sem kérheti a bűnügyi nyomozás elindítását vagy leállítását. Tőlünk azt kérik, hogy ne avatkozzunk az igazságszolgáltatásba, és ez rendben is van, de az európai tisztviselők megpróbálnak leállítani egy bűnvádi eljárást. Világosan megmondom, hogy Románia miniszterelnöke nem avatkozott be és soha nem is fog beavatkozni az igazságszolgáltatásba” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő úgy véli, ez a helyzet „a román államfő igazságüggyel kapcsolatos ismételt nyilatkozatai” miatt alakult ki. „Az elnök semmivel sem járult hozzá az Európai Unió Tanácsának soros román elnöksége által elért eredményekhez, de sikerült elérnie, hogy romoljon az országról kialakult kép. Sajnálatos, hogy ez éppen a román soros elnökség alatt történik” – mondta Viorica Dăncilă.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?