Orban: nagyon nagy esélye van Romániának az európai főügyészi tisztség megszerzésére

Jó esélye van Romániának az európai főügyészi tisztség megszerzésére - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban szerint a május 26-i európai parlamenti (EP-) választások után a keleti tagországok "erőteljesebben követelhetnek fontos európai tisztségeket". 

Egy pénteki Facebook-bejegyzésben Orban azt írja, a román kormány "szabotázstevékenysége" ellenére, a PNL EP-képviselőinek sikerült meggyőzniük az EP-többséget, hogy Laura Codruţa Kövesit támogassák az európai főügyészi tisztségre. Rövidesen újrakezdődnek a tárgyalások a témáról az Európai Tanács és az EP között, és a választások utáni konjunktúra Kövesinek kedvez - állítja. 

"A keleti országok erőteljesebben követelhetnek fontos európai tisztségeket. Macronnak (Emmanuel Macron francia elnök - szerk. megj.) már nem igazán vannak politikai érvei a francia jelölt támogatására" - fogalmaz. 

Orban hozzáteszi, ahhoz, hogy Románia elnyerje az európai főügyészi tisztséget, a kormánynak fel kell hagynia a "bojkottal", az EP-ben képviselettel rendelkező többi romániai pártnak pedig támogatnia kell a PNL-t e törekvésében. 

Az EP korábbi elnöke, Antonio Tajani március 8-án levélben értesítette George Ciamba európai ügyekért felelős minisztert, hogy Laura Codruţa Kövesi az EP hivatalos jelöltje az európai főügyészi tisztségre. Az Európai Tanács a francia Jean-Francois Bohner kinevezését támogatja. Az EP és az Európai Tanács megbízott képviselői három alkalommal - március 20-án, március 27-én és április 4-én - ültek tárgyalóasztalhoz, hogy közös megegyezéssel döntsenek az európai főügyész személyéről, az egyeztetések azonban eredménytelenül zárultak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?