A kormány nem támogatja Kövesi kinevezését európai főügyésszé

A kormány nem támogatja Laura Codruţa Kövesi jelölését az európai főügyészi tisztségre – jelentette ki szerdán késő este Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a párt végrehajtó bizottságának ülését követően.

„Nem támogatjuk ezt, mert számomra természetes, hogy amikor bármilyen személy ellen gyanú merül fel, függetlenül attól, hogy milyen pozíciót tölt be, vagy milyen posztra pályázik, ezeket azelőtt kell tisztázni, hogy elfoglalja az adott tisztséget” – ki Dăncilă, amikor arról kérdezték, hogy miként fog szavazni a Romániát képviselő Luminiţa Odobescu az Európai Unió Tanácsában, mikor Kövesi kinevezéséről döntenek.

A miniszterelnök ugyankkor cáfolta, hogy megegyezett volna a Renew Europe nevű liberális európai parlamenti frakcióval (amelynek elnöke a PLUS-os Dacian Cioloș), hogy amennyiben támogatják Rovana Plumb biztosi kinevezését, cserében a kormány képviselője megszavazza, hogy Kövesi főügyész legyen.

Az európai főügyészi tisztségről az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa közösen dönt: az EP a a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét, Laura Codruța Kövesit támogatja, míg a tanács jelöltje a francia Jean-Francois Bohnert volt. Idén áprilisban több tárgyalási forduló után sem tudtak megállapodni a főügyész kinevezéséről, végül abban maradtak, hogy az európai parlamenti választások után, az új parlament megalakulása után térnek vissza a kérdésre. Már korábban kiszivárogtak olyan értesülések, hogy a francia ügyész helyett végül a párizsi kormány is Kövesit fogja támogatni. Ez önmagában még nem garancia a kinevezésére, de mindenképp a pozíciójának erősödésével jár.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük. Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?