FRISSÍTVE – Koronavírus: az új dél-afrikai variánstól retteg az egész világ

FRISSÍTVE: Az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból a koronavírus egy újabb variánsa miatt - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken. Fejér Szilárd kémikus-kutató szerint a szakemberek aggodalommal figyelik az új variánst, amely komoly fejtörést okozhat a következőkben, ha gyorsabban terjed, mint a Delta variáns. 

Ursula von der Leyen Twitter-üzenetében további részletek nélkül közölte: az óvintézkedést a brüsszeli testület a tagállamokkal szoros együttműködésben fogja javasolni a B.1.1.529 kódjelű, aggodalomra okot adó vírusváltozat megjelenése miatt.

Az uniós bejelentést megelőzően a brit kormány, valamint Izrael már csütörtökön utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, és Eswatiniből - az egykori Szváziföldről - és Zimbabwéből függesztették fel a légiközlekedést.

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen. A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

Nem túlzás azt állítani, hogy kutatók aggodalommal figyelik az új variánst

„Ez egy olyan SARS-CoV-2 variáns, amelyik Dél-Afrikában kezdett terjedni, és nagyon komoly mutációkat tartalmaz a tüskefehérjén. Szám szerint 32 aminosavban különbözik a wuhani vírustól a tüskefehérje, és valószínűleg egyetlen emberben fejlődhetett ki hónapok alatt, csakúgy, mint az Alfa (brit) variáns a tavaly a maga 17 mutációjával a tüskefehérjén. Érdekes módon ez a variáns nem a Deltából fejlődött ki, és egy olyan kontinensen, ahol a lakosság beoltottsága az egyik legalacsonyabb. Muszáj ezt hangsúlyozzam, még mielőtt bárki is a védőoltásokra fogná egy olyan variáns megjelenését, amely a sok mutációja miatt komoly fejtörést okozhat, amennyiben könnyebben terjed, mint a Delta” – írta Facebook-oldalán Fejér Szilárd kémikus-kutató.

A szakember megjegyzi, egyelőre kevés adat áll a rendelkezésre, de „semmi jó nem hámozható ki ezekből”. Mint írja, Dél-Afrikában részarányosan egyre több B.1.1.529-es variánst találnak szekvenálással, tehát kezdi kiszorítani a Deltát. A diagnosztikai laborok PCR-eredményei is azt mutatják, hogy egyes tartományokban robbanásszerűen megnőtt november elejétől azon minták részaránya, amelyekben hiányzik az S génre utaló PCR-jel, pontosan úgy, mint anno a briteknél az Alfa variáns esetében. „Ugyanaz a mutáció (egy deléció) megtalálható ebben a variánsban is, ami a B.1.1.7 (Alfa) variánsnál megvolt, és aminek köszönhetően egy adott gyártó PCR-tesztjével könnyen nyomon lehetett követni a variáns terjedését a tavaly Angliában, és az idén januártól nálunk is. Mivel mi ugyanazt a tesztet használjuk azóta is, nem lesz gond ennek az új variánsnak a detektálása, amennyiben elér hozzánk”.

„Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a világ legjobb virológusai nagy aggodalommal figyelik ezt a variánst. Remélhetőleg hamarosan kísérleti eredményeik is lesznek arról, hogy mennyire tudja kikerülni a védőoltások vagy a betegség által biztosított immunitást. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek jók a védőoltások, csupán azt, hogy amennyiben ez a variáns lesz a nyerő, még inkább fontos lesz, hogy a lakosság minél nagyobb hányadának legyen valamilyen szintű immunitása a koronavírus ellen” – magyarázza bejegyzésében Fejér Szilárd. Szerinte addig is nagyon komoly járványügyi intézkedéseket kell tegyenek a dél-afrikai hatóságok. Néhány héten belül kiderül, hogy sikerül-e féken tartani ezt a variánst. „Ha nem, akkor az várható, hogy Európába Nagy-Britannián keresztül fog bejutni, és ha továbbra is ilyen kompetensen végezzük a járványkezelést, akkor semmi jóra ne számítsunk.”

Kapcsolódók

Kimaradt?