Klaus Iohannis: Azerbajdzsán és Románia együttműködése hozzájárul az egész Európai Unió energetikai biztonságához

Románia és Azerbajdzsán folytatja az Európát Dél-Kaukázussal és Közép-Ázsiával összekötő stratégiai együttműködését, amely jelentősen hozzájárul az Európai Unió egészének energetikai biztonságához – hangoztatta Klaus Iohannis államfő csütörtökön Bakuban.

Az Ilham Aliyev azeri elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Klaus Iohannis rámutatott: Románia az EU tagállamai között elsőként, 2009-ben emelte stratégiai partnerségi szintre együttműködését Azerbajdzsánnal. A kétoldalú kapcsolatok és közös projektek tavalyi felívelése szerinte az Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői által aláírt, tenger alatti elektromos vezeték kiépítésérő szóló megállapodás aláírásával tetőzött.

Iohannis köszönetet mondott Aliyevnek azért, hogy Azerbajdzsán január elsején megkezdte a gázszállítást Románia felé, és bejelentette: kétnapos bakui látogatása alkalmával a Romgaz román állami földgáztársaság pénteken újabb egy évre szóló (2023. április 1-től kezdődő) földgázbeszerzési megállapodást ír alá az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalattal. A román elnök szerint mind a déli földgázfolyosó, mind az azeri zöld elektromos energia Európába juttatását szolgáló, uniós támogatással megépítendő új elektromos vezeték stratégiai fontosságú az európai energiaellátás diverzifikációja szempontjából, ugyanakkor méltányolta Azerbajdzsán nyitottságát ebben a kérdésben a térségben zajló háború körülményei közepette.

Ilham Aliyev rámutatott: a Romgaz és a Socar közötti újabb földgázszállítási szerződés aláírásával lehetővé válik az azeri gáz továbbszállítása a többi európai piacra is. Megerősítette: Azerbajdzsán számára is prioritás, hogy növelje az exportált földgáz mennyiségét. Tavaly júliusban Azerbajdzsán vállalta, hogy megduplázza az EU-ba irányuló gázszállításait. Az eddigi 12 millió köbméternyi gázmennyiséget a tervek szerint 2027-ig évi 20 milliárd köbméterre emelik.

Pénteken a román és az azeri elnök közösen nyitotta meg a déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának ülését, amelyen Kadri Simson energiaügyi európai biztos is részt vett. Klaus Iohannis kijelentette, hogy Románia fontos szénhidrogén-termelő országa Európának, és ezt a szerepet a Fekete-tengerben felfedezett gázkészletekkel tovább kívánja erősíteni. Az eseményen tartott beszédében kifejtette: Románia aktívan támogatta a földgáz és az atomenergia bekerülését az uniós taxonómia-rendeletbe a szénmentes gazdaságra való áttérés alapvető elemeként.Klaus Iohannis (középen) a déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának ülésén | Fotó: presidency.ro

„A földgáz kiszámítható és hosszú távú felhasználását tartjuk kívánatosnak az EU gazdaságában. Románia jelenleg fontos szénhidrogén-termelő országa Európának, és ezt a szerepet a Fekete-tengerben már felfedezett gázkészletekkel kívánjuk erősíteni. (...) Románia továbbra is hozzá tud majd járulni Európa energiabiztonságához” – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő megerősítette, hogy Románia továbbra is szilárdan elkötelezett a regionális együttműködés mellett, „mert így fenntartható megoldásokat lehet találni a közös kihívásokra, különösen a közös energiabiztonságra”. A déli gázfolyosó miniszteri tanácsadó bizottságának bakui ülésén Kadri Simson energiaügyi európai biztos mellett több állam, köztük Azerbajdzsán, Törökország, Olaszország, Egyesült Királyság, Grúzia, Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország, Albánia, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Szerbia, Ukrajna és Horvátország képviselői vesznek részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?