banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kína „döntő győzelmet” aratott a koronavírus felett

A kínai vezetés „döntő győzelmet” hirdetett a COVID-19 elleni küzdelemben egy pénteki, magas rangú tisztviselők részvételével tartott találkozót követően kiadott nyilatkozatában, miközben Pekingben azt állítják, hogy a járvány okozta áldozatok számát jelentősen aluljelentették – számol be a DPA.

November óta Kína válasza a járványra „viszonylag rövid idő alatt zökkenőmentes átmenetet jelentett” – áll a Hszi Csin-ping elnök által felügyelt a kommunista párt Állandó Politikai Bizottságának ülése után kiadott közleményben.

A gyakorlat igazolta, hogy a bizottságnak igaza volt a világjárvány értékelésében, a döntésekben és a politikai kiigazításokban – áll a közleményben. Több mint 200 millió fertőzött ember fordult orvosi ellátáshoz, és közel 800 ezer súlyos eset részesült megfelelő kezelésben – olvasható még a dokumentumban.

Kínában a COVID-19 okozta halálozási arány „a legalacsonyabb a világon” – állítja kínai vezetőség. Hozzátette: „Kína az emberiség történelmében olyan csodát alkotott, amelyben egy nagy népességű nemzet sikeresen átvészelt egy világjárványt.”

Fotó: Agerpres/Xinhua

A Kínát tavaly év végén sújtó hatalmas koronavírusos megbetegedési hullám okozta katasztrófáról még nincs világos kép. A kormány december elején hirtelen felhagyott a szigorú „nulla COVID” stratégiával, amely megfékezési intézkedéseket, kényszerített karantént és tömeges tesztelést tartalmazott.

Jelentések szerint a kórházak és a krematóriumok túlterheltek voltak, és nem tudtak lépést tartani a kereslettel. Hivatalosan azonban csak 83 150 halálesetet jelentettek a kórházakban december eleje és február eleje között.

Külső szakértők szerint ez a szám alacsony, figyelembe véve a COVID-19-es megbetegedések kínai hullámának mértékét és azt a tényt, hogy az ottani kórházakban az embereknek csak egy kis hányada hal meg. Arról is érkeztek jelentések, hogy az orvosoknak azt mondták, ne említsék a COVID-19-et a halál okaként.

Kínán kívüli független becslések szerint a halálesetek száma sokkal magasabb lenne. A londoni székhelyű Airfinity adatelemző vállalat számítási modelljei szerint a szám akár 1,47 millióra is emelkedhet. A The New York Times a héten arról számolt be, hogy négy különböző egyetemi csoport kutatóbecslése szerint a szám 1 millió és 1,5 millió közé tehető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?