A „zéró Covid”-politika ellen tüntetnek Kínában

Tüntetések voltak hétvégén Pekingben, Sanghajban és Vuhanban, a tiltakozást a Covid miatt régóta tartó kötelező karantén-intézkedések váltották ki.

A négymillió lakosú Ürümcsiben sokan már száz napja vannak karanténban a Covid miatt. Ennek következményeként pedig a néhány napja kigyulladt 15 emeletes lakóépületben tízen vesztették életüket. Az interneten keringő hírek szerint ugyanis, mivel az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, a lakók  nem tudtak időben kimenekülni. A városi tisztségviselők ezt tagadták.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Sanghajban erőteljes rendőri jelenlét mellett zajlott a tüntetés. A tiltakozók fehér papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra jelképeként, majd azt kiabálták: „oldjátok fel a vesztegzárat Ürümcsiben, oldjátok fel a vesztegzárat Hszincsiangban, oldjátok fel a vesztegzárat egész Kínában”. Szemtanúk beszámolója és videófelvételek tanulsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök uralmának végét követelte.

Több százan vettek részt egy korlátozásellenes megmozduláson Vuhanban is, ahol a koronavírus-járvány három évvel ezelőtt kezdődött. Emellett Nancsingban gyertyás virrasztást tartottak, míg Lancsouban a helyiek tesztfülkékre és az egészségügyi dolgozók sátrára támadtak rá. Több tiltakozó azért lázongott, mert annak ellenére került karanténba, hogy nem volt pozitív a koronavírus-tesztje.

Kínában az alacsony esetszámok ellenére továbbra is a „zéró Covid”-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. Peking szerint a „zéró Covid”-politika nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszert. A lakosság egyre elégedetlenebb az óvintézkedésekkel, amelyek a gazdaságot is erősen megterhelik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?