Újabb országok vezettek be korlátozásokat a Kínából beutazókkal szemben

Újabb országok vezettek be beutazási korlátozásokat a Kínából érkezőkkel szemben a koronavírus-fertőzöttek számának kínai gyors növekedése miatt.

Európában Olaszország után másodikként Spanyolország is bejelentette pénteken, hogy a Kínából érkezőknek koronavírus-tesztet kell végeztetniük, vagy teljes oltási sorral kell rendelkezniük a belépés előtt. Az intézkedés életbe lépésének pontos dátumáról később döntenek.

Franciaország két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszthez köti a Kínából közvetlen járattal, illetve átszállással érkező utasok számára a belépést – közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. A Kínából érkező légi járatokon a maszk viselése is kötelező lesz. A rendelkezés életbe lépésének időpontját nem közölték. A brit kormány is kötelező negatív tesztet ír elő indulás előtt a Kínából érkezők számára.

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkező utazóra. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden két évnél idősebb beutazóra érvényes, aki Kínából érkezik, és az amerikai állampolgárokra is vonatkozik. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hétfőtől csak 24 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az országba a Kínából érkezők, csütörtöktől pedig minden Dél-Koreába érkezőre vonatkozik a kötelező negatív koronavírus-teszt. Japán is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat vezet be, és korlátozzák a Kínából a négy legnagyobb japán repülőtérre érkező gépek forgalmát.

Az Európai Unió is további intézkedéseket fontolgat

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön még indokolatlannak nevezte a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetését. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa csütörtökön felszólította az tagállamokat: vizsgálják felül a nemzeti megfigyelő intézkedéseket és szükség esetén fokozzák ezeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Karl Lauterbach német egészségügy-miniszter Berlinben pénteken kijelentette, hogy nincs szükség kötelező tesztelésre, de készülnek a különböző variánsok monitorozására az európai repülőtereken. A miniszter egységesített európai intézkedéseket szorgalmazott.

Az izraeli egészségügy-minisztérium is bejelentette pénteken, hogy kötelezővé teszik a Covid-tesztet a Kínából érkező külföldi utasok számára. Kötelezik a külföldi légitársaságokat, hogy csak negatív koronavírus-teszttel rendelkező külföldi utasokat vegyenek fel Kínából induló járataikra. Malajzia közölte, hogy a nemzetközi repülőtereken lázat fognak mérni.

A kínai állami média bírálta a több kormány által is bevezetett korlátozó intézkedéseket. A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtök este „alaptalannak” és „hátrányosan megkülönböztetőnek” nevezte ezeket, megjegyezve, hogy „a valódi céljuk a Kína által három éven át kifejtett Covid-ellenes erőfeszítések szabotálása” és „az ország rendszere elleni támadás”.Egyre több ország feltételhez köti a Kínából érkezők belépését | Fotó: Agerpres/EPA

Kína január 8-tól megszünteti a beutazók számára eddig kötelező karantént, de továbbra is kötelező a két napnál nem régebbi koronavírus-teszt. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtök este „érthetőnek” nevezte az egyes országok által meghozott korlátozó intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Kínából nem érkezik széleskörű tájékoztatás. A főigazgató szerint több információra van szükség ahhoz, hogy pontosan fel lehessen mérni a fertőzés kínai elterjedését, mielőtt a szervezet állást foglal a beutazáskor elrendelt tesztek kérdésében.

Kínában a korábbi korlátozások december 7-i eltörlése óta gyorsan nő a fertőzöttek száma. Csak december első három hetében hivatalosan meg nem erősített hazai becslések szerint 248 millió embert fertőzött meg a koronavírus.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?