Kiemelt háborús szereplővé válhat Románia: Biden is megemlítette a Patriot átadását

Washingtonból hivatalosan is közölték: Románia is azon NATO-tagok között van, amelyek légvédelmi rendszereket adnak át Ukrajnának. Bukarest ezzel kiemelt háborús szereplővé válhat. 

A Fehér Ház kedd este közölte, hogy az Egyesült Államok, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia négy Patriotot és egy SAMP-T rendszert szállít Ukrajnának. „Közösen további stratégiai légvédelmi rendszereket biztosítunk Ukrajnának, beleértve az Egyesült Államok, Németország és Románia által adományozott további Patriotokat és a Hollandia és más partnerek által adományozott Patriot alkatrészeket, hogy biztosítsák a Patriotok akkumulátorainak működését; és egy Olaszország által adományozott további SAMP-T rendszert. Ez az öt stratégiai légvédelmi rendszer hozzájárul majd az ukrán városok, civilek és katonák védelméhez” – áll a Fehér Ház által kiadott közleményben.

A NATO-csúcs megnyitóján tartott beszédében Joe Biden amerikai elnök is bejelentette, hogy a NATO öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát. Hozzátette: Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következő egy évben, amelyek segítségével szerinte képesek lesznek megvédeni az ukrán városokat és a fronton harcoló csapatokat az orosz támadásoktól. 

Légvédelmi rendszerekkel erősítik Ukrajnát Fotó: a Defense Romania Facebook oldala

Klaus Iohannis román elnök amerikai kollégájával, Joe Bidennel, ukrán kollégájával, Volodomir Zelenszkijjel, valamint Dick Schoof holland, Giorgia Meloni olasz kormányfővel és Olaf Scholz német kancellárral közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna légvédelmének megerősítéséről. Közös nyilatkozatában az öt vezető kifejezte elkötelezettségét amellett, hogy további légvédelmi képességekkel látják el Ukrajnát, hogy megvédje magát Oroszország folyamatos agressziójával szemben, amely a polgári infrastruktúrákat és a civil lakosságot is érintik. „Üdvözöljük továbbá a NATO elkötelezettségét, hogy támogatja Ukrajna erőfeszítéseit egy interoperábilis integrált lég- és rakétavédelmi rendszer kialakítására. Moszkvának és a világnak szóló üzenetünk egyértelmű: Ukrajnának nyújtott támogatásunk erős és megingathatatlan” - olvasható még az Agerpres által idézett közös nyilatkozatban.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács június végén jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét. A testület az ukrajnai biztonsági helyzet rosszabbodására, a „civileket és energetikai infrastruktúrát érő masszív orosz támadásokra” hivatkozva, a NATO-szövetségesekkel egyeztetve hozta meg döntését.

Iulia Joja biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor arról beszélt, hogy Romániának sokkal jobban kellett volna tárgyalnia az Egyesült Államokkal a Patriot átadásáról, hiszen az ország kiemelt erőfeszítéseket tesz ezzel a lépéssel, hiszen kevés légvédelmi rendszerrel rendelkezik és közel van a frontvonalhoz. Szerinte a román nemzeti érdekek szempontjából, jó, ha a háborút az ukránok állítják meg, és ebben a légvédelmi rendszer adományozásával segíti őket Románia. „Úgy vélem azonban, hogy jobban kellett volna tárgyalni, az Elnöki Hivatalnak, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak és az egész kormányzati rendszernek átláthatóbban kellett volna kommunikálnia a döntéshozatali folyamatot és a döntés mögötti logikát. Nagyon kevés Patriot rendszerrel rendelkezünk, és nem világos számunkra, az állampolgárok és szavazók számára, hogy végül is mit kaptunk cserébe” - fogalmazott a washingtoni egyetemen oktató szakértő.

Szenkovics Dezső külpolitikai elemző a Maszolnak korábban azt mondta, a jelenlegi helyzet bármikor megváltozhat, amennyiben Ukrajna a nyugati országoktól kapott támogatást és haditechnikát oly módon kezdi használni, hogy azt orosz területeken található stratégiai fontosságú létesítmények vagy civilek ellen fordítja, vagy amennyiben NATO-katonák, harcoló egységek jelennek meg a fronton. „Ez esetben az orosz fenyegetés akár reális veszélyt jelenthet a NATO keleti szárnyán található tagországok számára is” - mondta a szakértő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?