Zelenszkij még több fegyvert szeretne

Az ukrán elnök hálás az Egyesült Államoknak a támogatásért, de több fegyvert és kevesebb korlátozást szeretne – ez volt  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fő washingtoni üzenete. 

Az idei washingtoni NATO-csúcs előtt kérdés volt, meyik arcát mutatja majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írta a The New York Post amerikai napilap, amelyet a Magyar Nemzet idézett. Tavaly úgy érkezett meg a vilniusi találkozóra, hogy előtte dühös közösségimédia-posztban támadta a NATO-t, amiért nem állított fel menetrendet az ukrán csatlakozásra. 

Idén viszont úgy tűnik, más a hangnem. Zelenszkij a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány és Intézetben tartott beszédében dicsérte az Egyesült Államokat és megköszönte az általa nyújtott támogatást – igaz, rögtön hozzátette, hogy országának több fegyverre és kevesebb korlátozásra lenne szüksége, hogy sikerrel vehesse fel a harcot az orosz–ukrán háborúban.

Zelenszkij Washingtonban tartott beszédet Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook oldala

A magyar portál arra emlékeztet, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban feloldott egyes korlátozásokat az amerikai fegyverek orosz területen való bevetésével kapcsolatban, Zelenszkij azonban most azt szeretné elérni, hogy akár több száz kilométerre az orosz terület belsejében található célpontokat is támadhasson az amerikai rakétákkal. A másik célpontja a Krím félszigeti orosz katonai jelenlét lenne, ez ugyanis szerinte hozzájárulna ahhoz, hogy az ukránok ki tudják szorítani az ellenséget az ország déli részéről.

Joe Biden amerikai elnök egyébként nemrég bejelentette, hogy újabb, légvédelmi rakétákból álló fegyvercsomagot küld a háborúban álló országnak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?