Titokban érkezett Kijevbe az amerikai külügyminiszter, Zelenszkijt igyekszik nyugtatni

Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Kétnapos látogatása során Blinken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett Denisz Smihal miniszterelnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is, illetve beszédet is mond az ország vezetői előtt. Közben az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében.

A kijevi vizit célja, hogy biztosítsa az ukránokat az Egyesült Államok széles körű támogatásáról, amely magában foglalja a katonai, gazdasági, energetikai téren és a demokratikus intézmények fejlesztéséhez nyújtott segítséget is – idézte a Magyar Nemzet írja a CNN amerikai hírtelevízió. Az amerikai külügyminiszter emellett a több mint fél év után nemrég elfogadott újabb 60 milliárd dolláros amerikai segély folyósításának gyakorlati kérdéseiről is tárgyal az ukrán vezetőkkel.

A frontról igen kellemetlen hírek érkeznek az ukrán kormányzat számára Fotó: Volodimir Zelenszkij facebook oldala

Blinkent az orosz-ukrán háború egy olyan időszakában fogadják Kijevben, amikor a frontról igen kellemetlen hírek érkeznek az ukrán kormányzat számára. Még az ukrán katonai vezetés szerint is jelentősen romlott a helyzet Harkiv térségében az elmúlt napokban, és a jelenlegi helyzet alapján még az optimista forgatókönyvek szerint is valószínűtlen, hogy Ukrajna visszanyerje a kezdeményezést a harctéren az idei évben.

Közben az ukrán vezérkar hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében. A közlés szerint jelenleg a határ közelében fekvő Vovcsanszk városának északi peremvidékét igyekeznek „megtisztítani". Összecsapás kezdődött a várostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Sztaricja településnél is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?