Kerítést építenének a finnek az orosz határra

Finnország és Svédország is a NATO-csatlakozási kérelem benyújtása óta tart valamilyen megtorlástól Oroszország felől.

Finnország új határkerítést tervez építeni Oroszországgal közös határának egyes szakaszain Oroszország ukrajnai hadművelete miatt – közölte pénteken a finn kormány, mely csütörtökön nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú - gyéren lakott - közös határ mentén.Masszív kerítést terveznek építeni a finnek | Fotó: Pixabay

A kormány tájékoztatása szerint az új szabályozást a lehető leghamarabb hatályba léptetnék, Helsinki ugyanis attól tart, hogy Moszkva menekülteket alkalmazhat politikai nyomásgyakorlási eszközként

Finnország és Svédország korábban jelezte, hogy csatlakozna a NATO-hoz, mára mindkét ország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét is. Mindkét ország emiatt hibrid megtorló intézkedésektől, például kibertámadásoktól és más, nem katonai jellegű destabilizáló akcióktól tartanak.

„A törvényjavaslat a határőrség műveleti képességeinek javítását szolgálja a hibrid fenyegetésekkel szemben” - jelentette ki Anne Ihannus, a finn belügyminisztérium egyik tanácsadója. „Az ukrajnai háború nagyban hozzájárult az ügy sürgető voltához” - tette hozzá. Jelenleg az észak-európai ország határát alacsony palánkkerítés biztosítja, amely lényegében csak arra szolgál, hogy a haszonállatok ne kóboroljanak a határ túloldalára.

„Most masszív kerítést tervezünk, amely igazi akadályként fog szolgálni” - ismertette Sanna Palo, a finn határőrség jogi ügyeinek igazgatója. „Minden valószínűség szerint a kerítés nem fogja lefedni a keleti határ teljes hosszát, csak a legfontosabbnak minősített térségeket” - fűzte hozzá.

A kormányzati javaslat szerint egy esetleges menekülthullám megindulása esetén a menedékkérőket bizonyos határszakaszokra összpontosítanák. Ezeket a pontokat a belügyminisztérium szerint majd későbbi időpontban határoznák meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?