banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Káosz alakulhat ki Európában az energiaválság miatt

Nehéz tele lesz az európai országoknak, az egész kontinensen káosz alakulhat ki – idézi a Financial Times Markus Krebbert, az RWE német közműszolgáltató vezetőjének szavait.

Arra is figyelmeztetett a Financial Times, hogy konfliktusok alakulhatnak ki a gázelosztás során. Példaként Németországot és Hollandiát hozta, a két ország tartályhajókon keresztül importálja a gázt, s a lap szerint felhalmozzák az energiakészletüket, míg másoknak nem jut elég. A Financial Times javaslata szerint be kell vezetni egy sürgősségi eljárást, amely a bajba jutott országoknak segít.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európának haladéktalanul el kell kezdenie a felkészülést arra az eshetőségre, hogy Oroszországból a télre teljesen leállnak a földgázszállítások. A Világgazdaság arról tudósít: még az is megtörténhet, hogy az Európai Unióban porciózni fogják a földgázt. James Waddell, az Energy Aspects tanácsadó cég elemzője szerint az igazságos energiaáramlás az EU kulcsfontosságú pillére.

Fotó: Szász Szilárd István

A Híradó.hu szerint Németországban máris nagy a pánik. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fázisát.

Ismert: a Gazprom június közepén jelentette be, hogy csak napi 100 millió köbméter gázt küld, ami 40 százalékkal kevesebb az eddigi mennyiségnél. Oroszország már 12 ország felé csökkentette a szállítását. A német Szövetségi Hálózati Ügynökség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy arányos legyen a vállalatok gázellátása, a háztartásokat pedig arra ösztönzik, hogy korlátozzák fogyasztásukat.

Olaszországban például a középületeket télen nem lehet majd 19 fok fölé fűteni, nyáron pedig a légkondit 25 fok alá csavarni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?