banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Jön az első koronavírus-tabletta, de az oltást nem helyettesíti

Heteken belül engedélyezhetik az első Covid-19 elleni tablettát az Egyesült Államokban. A molnupiravir nevű készítmény lenne az első szájon át adható koronavírus-gyógyszer. Mivel otthon is szedhető, használata csökkentheti a kórházakra nehezedő nyomást ott, ahol az alacsony átoltottság miatt sok a súlyos Covid-beteg.

Hivatalosan is megkezdték egy szájon át szedhető koronavírus-gyógyszer engedélyeztetési folyamatát az Egyesült Államokban. A Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett molnupiravir nevű gyógyszer a tesztek szerint 50 százalékkal csökkenti a betegség súlyos lefolyását vagy a halálozás kockázatát. A tesztek szerint a mellékhatások hasonlóak voltak azoknál a betegeknél, akik megkapták a gyógyszert, illetve a kontrollcsoportnál, amelynek tagjai hatóanyag nélküli tablettát kaptak. A Merck azonban nem részletezte nyilvánosan a bejelentett problémák típusait, amelyek kulcsfontosságú részét képezik majd az engedélyeztetésért felelős hatóság felülvizsgálatának – jegyzi meg az AP.Fotó: Agerpres/EPA

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) várhatóan a következő hetekben jóváhagyja a készítmény használatát. Ha ez megtörténik, a molnupiravir lesz az első tabletta, amely a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegség kezelésére szolgál. Minden más eddig engedélyezett kezelés ugyanis infúziót vagy injekciót feltételez.

Az új vírusellenes tabletta gyökeresen megváltoztathatja a járvány dinamikáját. Noha végleges árakról egyelőre nem beszélhetünk, a kezelés várhatóan 700 dollár körüli költséget jelent majd páciensenként, miközben a monoklonális antitest kezelés ára infúziónként kétezer dollár körül mozog.  Az árnál is fontosabb, hogy ez lesz az első készítmény, amelyet az enyhe vagy mérsékelten súlyos betegek otthon is szedhetnek majd, csökkentve ezáltal a kórházak terhelését.

Ez főleg a szegényebb országokat segítené a járvány megfékezésében – ahova még nem jutott el elegendő mennyiségű oltás –, de csökkentené a kórházakra nehezedő nyomást az olyan államokban is, mint Románia és Bulgária, ahol az Európai Unió központi beszerzésének köszönhetően rendelkezésre áll ugyan elegendő vakcina, de az emberek különböző okokból nem oktatják be magukat.

Nem azonnali megoldás

A szer elsősorban az oltatlan betegek kezelésében jelenthet segítséget, akiknek körében jóval nagyobb a súlyos kimenetelű koronavírus-fertőzés vagy halálozás kockázata. A tabletta azonban nem helyettesíti az oltást, mindenekelőtt azért, mert „csupán” kezelés, nem pedig megelőzés. Másrészt a romániai pácienseknek vélhetően sokat kell várniuk a molnupiravir hazai megjelenésére.

Az Európai Unió fontolóra veszi ugyan a Merck tablettájának a közösségi szintű beszerzését, de csak azután, hogy a vállalat elindítja a gyógyszer engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő a Reutersnek. Azaz Brüsszel nem köt elővásárlási szerződést a tablettára még az engedélyeztetés előtt, ahogyan azt a vakcinák esetében tette. Mi több, ha lesz is megállapodás a Merckkel, az EU által lekötött kezelések száma számos körülménytől függ, beleértve az árakat is – árulta el a Reutersnek nyilatkozó uniós tisztviselő.

Elméletileg a közös beszerzés elindításához legalább négy uniós kormány és az Európai Bizottság beleegyezése szükséges. Az idézett EU-s tisztviselő szerint azonban Brüsszelben „a megközelítés megváltozott, mert a 27 tagú blokk az egészségügyi válság új szakaszába lépett”. Ezzel arra utalt, hogy uniós szinten a felnőtt lakosság háromnegyede megkapta a koronavírus elleni oltást. Mindössze két tagállam kullog messze a többi után: Románia és Bulgária, 36,3 és 24,8 százalékos átoltottsággal.

A járvány egy korábbi szakaszában Brüsszel két kézzel kapott volna egy szájon át szedhető, a kórházakat tehermentesíteni képes készítmény után, most viszont a fent említett okokból nem siet. Ha pedig nem lesz uniós szintű beszerzés, az érdekelt országok – ahol az egészségügyi rendszer az összeomlás határán van az oltatlanok magas aránya miatt – később és feltehetőleg drágábban jutnak majd hozzá az életmentő kezeléshez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?