Illegális migráció: ellenőrzés lép életbe az olasz-szlovén határon; az EB a vízummentes beutazáson szigorítana

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán – közölte szerdán a szlovén belügyminisztérium. Az olasz miniszterelnöki hivatal szerdai közleménye szerint a határellenőrzés október 21-től lép életbe, és tíz napig tart. Róma fenntartja magának a jogot, hogy az intézkedést a határidő lejárta után meghosszabbítsa.

A közlemény szerint a határellenőrzés visszaállítására azért van szükség, mert az érintett térségben az olasz-szlovén hatóságoktól jelenleg biztosított ellenőrzés, „nem garantálja a szükséges biztonságot”.

Az olasz fél hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy az ellenőrzés a lehető legkevésbé befolyásolja a határon átlépő jármű- és áruforgalmat.

Ideiglenesen visszaáll a határellenőrzés Olaszország és Szlovénia között | Fotó: Wikipedia/archív felvétel

Év eleje óta a Szlovéniával határos Friuli Venezia Giulia tartományba 16 ezer illegális bevándorló érkezett – hangoztatta a miniszterelnökség hozzátéve, hogy az egész országba 140 ezren érkeztek, nyolcvanöt százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése. A két tárcavezető kedden este egyeztetett telefon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal „vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára”. Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek „nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait”. A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről – közölte a minisztérium, hozzátéve: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.

Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.

Szigorítanának a vízummentességen

Mindeközben az Európai Bizottság szigorítaná a vízummentes beutazásra vonatkozó szabályokat az illegális migráció visszaszorítására – közölte az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény kiemelte, a változó geopolitikai környezet új kihívásokat teremtett a vízummentes utazáshoz kapcsolódóan, ezért alapvető fontosságú, hogy az EU megfelelő eszközökkel rendelkezzen a vízummentes utazással való visszaélések kezelésére.

Ilyen esetek közé tartoznak egyebek mellett a vízummentességet élvező országokban működő befektetői állampolgársági programok, a hibrid fenyegetések, például a migránsok államilag támogatott, eszközként való felhasználása – írták.

Annak érdekében, hogy gyorsabban és határozottabban lehessen reagálni ezekre a kihívásokra, az Európai Bizottság a jelenlegi vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus felülvizsgálatára tett javaslatot, ugyanis – mint kiemelték – a mechanizmus jelenleg csak konkrét esetekben, például az illegális migráció hirtelen és jelentős növekedése vagy biztonsági kockázatok esetén aktiválható. A javaslatról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fog tárgyalni.

Legális migrációval az illegalitás ellen

Az Európai Bizottság egy cselekvési tervet is előterjesztett a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalon érkező illegális bevándorlás visszaszorítása, egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelem fokozása és a legális migrációs lehetőségek biztosítása révén – derült ki a brüsszeli testület szerdai közleményéből. A terv a szabálytalan kiutazások megelőzését tűzte ki célul az ázsiai és afrikai származási, illetve tranzitországokkal, valamint a Törökországgal folytatott együttműködés megerősítése révén. Felgyorsítanák többek a legális migráció lehetőségeit, többek között tehetséggondozási partnerségek révén, valamint erőfeszítéseket tennének a nemzetközi védelemre jogosult menekültek áttelepítésére.

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa soron következő, október 19-20-i ülésén, majd az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács október 26-27-i csúcstalálkozóján mutatja be a cselekvési tervet – tájékoztattak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?