II. Erzsébet betegsége miatt rendhagyó helyszínen nevezi ki az új miniszterelnököt

Átveszi az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt távozó Boris Johnsontól a miniszterelnöki tisztséget kedden Liz Truss eddigi brit külügyminiszter, akit a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé választottak.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, és mivel a párt kormányon van, az új vezető egyben a miniszterelnöki tisztséget is betölti. Ennek hivatalossá tételéhez azonban szükség van arra, hogy II. Erzsébet királynő formálisan megbízza Liz Trusst a kormányalakítással.

Az elmúlt évtizedek gyakorlatával ellentétben ez a ceremónia ezúttal nem a londoni Buckingham-palotában zajlik majd, hanem az uralkodó skóciai nyári rezidenciáján, a Londontól több mint 800 kilométerre északra lévő Balmoral kastélyában, ahol a királynő a hagyományoknak megfelelően júliustól októberig tartózkodik. A 96 esztendős uralkodó, aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján, hónapok óta mozgásproblémákkal küzd, és ezért született az a döntés, hogy Balmoralban fogadja Johnsont és megválasztott utódját.Liz Truss várhatóan már kedden megalakítja kormányát | Fotó: Agerpres/EPA

Truss és Johnson kedden utazik Balmoralba. Itt először Johnson járul II. Erzsébet királynő elé, akit hivatalosan tájékoztat arról, hogy távozik a kormány éléről. Ezután az uralkodó Liz Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét fogadja, megkérdezi tőle, hogy hajlandó-e megalakítani az új kormányt, és az igenlő válasz után kinevezi az eddigi külügyminisztert a miniszterelnöki posztra.

A Konzervatív Párt vezetőválasztásának győztese II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke lesz. Liz Truss – aki az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke lesz Margaret Thatcher és Theresa May után – még kedden visszatér Londonba és valószínűleg meg is alakítja új kormányát. Az új kabinetről annyit bizonyosan lehet tudni, hogy nem lesz tagja Priti Patel eddigi belügyminiszter, aki hétfő este, Johnsonhoz intézett levelében bejelentette lemondását miniszteri tisztségéről.

Ki is Liz Truss?

Truss 1975-ben született egy a baloldallal szimpatizáló családba. Édesanyja aktivista is volt, így a kis Liz korán belecsöppent a kampányok és tüntetések világába. Gimnazista évei alatt azonban nem a Munkáspárthoz, hanem a politikai palettán eggyel jobbra (de a konzervatívoktól határozottan balra) elhelyezkedő Liberális Demokratákhoz csatlakozott. 1993-ban felvették az Oxfordi Egyetemre, ahol folytatta a politizálást, ugyancsak a liberális demokraták színeiben.

Egyetemistaként olyan divatos témák mellett állt ki, mint a monarchia eltörlése vagy a marihuána legalizálása. Az extrém nézetektől az oxfordi évek alatt fokozatosan eltávolodott, és a konzervatív Margaret Thatcher miniszterelnök rajongójává vált, így 1996-ban hivatalosan is belépett a Konzervatív Pártba. Thatcher egyébként annyira markánsan hatott Trusstra, hogy öltözködését is a Vaslady szigorú stílusához igazította.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Oxford után pár évig a versenyszférában, majd 2006-tól önkormányzati képviselőként dolgozott London egyik kerületében, négy év múlva pedig már a parlament tagja volt a Konzervatív Párt színeiben. David Cameron miniszterelnöksége idején először oktatásügyi helyettes államtitkár volt, két évvel később aztán környezetügyi miniszter, majd Theresa May kormányzása alatt igazságügyi miniszter lett, a Johnson-éra alatt pedig először a külgazdasági, majd a külügyi kabinetet vezette.

Gazdaságpolitikai elképzelései leginkább a piaci liberalizmushoz állnak közel, korábban az alacsony adók és a minél kisebb állam mellett szólalt fel. Utóbbi megközelítés ugyanakkor kérdéses, mennyire lesz sikeres, ha figyelembe vesszük az országa előtt álló gazdasági kihívásokat. Az Egyesült Királyságot ugyanazok a problémák sújtják, mint Európa többi országát: gyengülő gazdasági adatok, infláció, egekbe szökő energia-és élelmiszerárak. Nem hivatalos értesülések szerint az új brit miniszterelnök hamarosan soron kívüli költségvetést terjeszt a londoni parlament elé, amelyben 30 milliárd font értékű adócsökkentési csomag is lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?