Hitlert dicsérte Peru miniszterelnöke

Tiltakozáshullám indult Izrael limai nagykövetsége előtt, miután Aníbal Torres perui miniszterelnök Adolf Hitlert dicsérte, mondván, a fasiszta diktátor Németországot a „világ első gazdasági hatalmává” tette.

Peruban már öten haltak meg a kormányellenes tüntetésekben, ami a magas üzemanyag- és műtrágyaárak miatt tört ki. Torres Huancayóban, a tiltakozások középpontjában álló andoki városban méltatta Hitler útépítési kezdeményezéseit és Mussolinit, amiért újjáépítette Olaszország infrastruktúráját.Anibal Torres | Fotó: Wikipedia

„Egy alkalommal Hitler elutazott Észak-Olaszországba, ahol Mussolini megmutatta neki az épülő autópályákat Milánótól Bresciáig, Hitler ezt látva hazament, és teleépítette az országot autópályákkal és repterekkel, ezzel a világ első gazdasági hatalmává téve Németországot. Nekünk is erőfeszítéseket kell tennünk és áldozatokat kell hoznunk útjaink javításáért” - mondta Torres.

Az eset után az izraeli nagykövetség kitett egy közleményt, amelyben ezt írják:

„A halál és a terror rezsimjei nem lehetnek a haladás jelei. Hitler volt a felelős hatmillió zsidó haláláért, az ő dícsérete sértés a világtragédia áldozatainak.”

A 79 éves miniszterelnök később azt mondta, hogy kijelentését félreértették, és felajánlotta, hogy személyesen kér bocsánatot Asaf Ichilevich izraeli nagykövettől.

Kapcsolódók

Kimaradt?