FRISSÍTVE - Hatalmas földrengés rázta meg Japánt, cunamiriadót adtak ki (VIDEÓ)

Fotó: X / Mirha Baloch

Több mint húsz földrengés rázta meg Japán nyugati partját hétfőn reggel romániai idő szerint 9 óra környékén. A legerősebb rengés 7,6-os erősségű volt a Richter-skála szerint. Japán szökőárriadót rendelt el. Akár 5–7 méteres hullámok érhetik el a partokat. FRISSÍTÉS: A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem. FRISSÍTÉS 2: Oroszország és Dél-Korea is szökőárriadót adott ki. FRISSÍTÉS 3: Észak-Japánban eközben több sérültet a Szuzu kórházába szálítottak Isikava tartományban. A sérültek szállítása nagyon nehézkes a megrongálódott közlekedési hálózat miatt. FRISSÍTÉS 4: A hétfő reggeli 7,6-os erősségű földrengés volt a legnagyobb az Isikava tartománybeli Notó félszigetnél, amióta csak vezetik Japánban a statisztikákat.

A hétfő reggeli előzetes adatok szerint a Richter-skála szerint 7,6-os erősségű földrengés következett be Japán északi-középső részén – közölte az állami NHK hírszolgálat alapján a Hvg.hu. 

A japán meteorológiai szolgálati cunamiriasztást adott ki. Isikava prefektúra egyes részein akár 5 méteres hullámokra lehet számítani.

Az ország érintett részeinek áramszolgáltatója, a Hokuriku vállalat a Reuters szerint közölte: ellenőrzi, nincsenek-e rendellenességek az általa üzemeltetett atomerőművekben.

Az első rengést több utórengés követte: romániai idő szerint 11 óráig összesen huszonegy négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek. A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra.

A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre. A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7 erősségű földmozgások várhatók.

A meteorológiai hivatal közölte: 1,2 méternél magasabb hullámokat észleltek Notónál. Előzőleg a hivatal arra figyelmeztetett, hogy akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira is. A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem – közölte az autópályaüzemeltető, illetve a japán vasúttársaság.

A legfrissebb, hétfő déli jelentés szerint már több mint 40 rengés következett be. 

Oroszország és Dél-Korea is szökőárriadót adott ki

Oroszország cunamiriadót adott ki Vlagyivosztok térségére. Arra kérte a halászokat, hogy hajóikkal ne menjenek ki a vízre – írta meg a TASS hírügynökség, amit a The Guardian idézett.

Dél-Korea is szökőárriadót rendelt el, miután a tengerszint emelkedni kezdett, írta meg a Yonhap hírügynökség. Kangvon tartomány hatóságai arra kérik az embereket, hogy evakuálják az övezetet.

Észak-Japánban eközben több sérültet a Szuzu kórházába szálítottak Isikava tartományban. A sérültek szállítása nagyon nehézkes a megrongálódott közlekedési hálózat miatt – írja a helyi sajtó. A szuzui kórház is csak úgy tud működni, hogy a saját áramgenerátorait használja.

Eközben a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai hőmérséklet várhatóan mínusz egy Celsius-fokra csökken az éjszaka folyamán, ez pedig további jelentős nehézséget jelent majd annak a 36 ezer háztartásnak, amely a földrengés miatt áramellátás nélkül maradt.

Ez volt az eddigi legnagyobb földrengés a térségben

A hétfő reggeli 7,6-os erősségű földrengés volt a legnagyobb az Isikava tartománybeli Notó félszigetnél, amióta csak vezetik Japánban a statisztikákat, 1885 óta, közölte a helyi meteorológiai és földtani intézet.

A hivatal egyik vezetője a BBC szerint a most elrendelt szökőárriadó volt az első jelentős riasztás a 2011. márciusi katasztrófa óta, amikor Japán történelmének egyik legsúlyosabb földrengését szenvedte el az azt követő cunamival együtt. A meteorológiai és földtani intézet munkatársa szerint a BBC alapján a mostani földrengés által sújtott területen nagy a valószínűsége a földcsuszamlásoknak és a tűzeseteknek is.

2011-ben Japánt 9,0-s erősségű földrengés és az azt követő szökőár sújtotta, amely végigsöpört az északkeleti part menti településeken, közel 18 ezer ember halálát okozva. A szökőár zónaolvadást idézett elő a fukusimai erőműben, ami Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt - emlékeztet az Index.hu.

Kelet-európai idő szerint hétfőn délelőtt megérkezett az első szökőár-hullám Dél-Korea partjaihoz, ahol mindössze 45 centiméter magas hullámokat generált a reggeli földrengés.

Ugyanakkor a rengés epicentrumához közel eső Notó félszigetét 1,2 méteres hullámok érték el nem sokkal korábban.

Dél-Korea korábban sms-üzenetben riasztotta a partvidéken élő lakosságot, hogy lehetőleg keressenek magasabb területeken menedéket, mert a Japán partjainál bekövetkezett földrengés nyomán akár kétméteres hullámok is elérhetik a partjaikat.

Cikkünk frissül.

(Nyitókép: képernyőmentés)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?