Háborús dráma: tömegesen menekülnek az ukrajnai sorozás elől  

Miközben egyre nő azoknak a férfiaknak a száma Ukrajnában, akik az ukrán hadsereg veszteségeinek hírére menekülnek a katonaság elől, olyan javaslat is elhangzott Kijevben, hogy a háború után még legalább három évig tartsák fenn a férfiak kiutazási tilalmát. A hadra fogást illegális határátlépéssel, menedékkéréssel, illetve a sorozást végző tisztek korrumpálásával igyekeznek elkerülni az érintettek.  

Naponta próbálkoznak átszokni a zöldhatáron azok az ukrajnai hadköteles férfiak, akik nem szeretnék életüket kockáztatni a fronton. A magyar határtól 150 méterre négy kárpátaljai férfit vettek őrizetbe az ukrán határőrök pénteken. A Kárpátinfo portál beszámolója szerint jogellenes határátlépés kísérlete miatt közigazgatási eljárás indult ellenük. Pár nappal ezelőtt Kárpátalján őrizetbe vettek két férfit, akik ezer dollárért egy 37 éves ukránt próbáltak meg komppal, illegálisan Romániába csempészni. A szökni próbáló férfi elmondása szerint a pénz felét már átadta, ötszáz dollárt pedig Románia területén kellett volna kifizetnie. Az ukrán hatóságok drónokkal is pásztázzák a határhoz közeli területeket. Július végén a kárpátaljai határőrök a pilóta nélküli légijármű segítségével fedeztek fel, majd vettek őrizetbe egy férfit, aki az ukrán-szlovák határon próbált átjutni az Európai Unió területére.

Az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta több mint 150 000 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg – írta minapi cikkében a The New York Times nyugati tisztviselők és elemzők becslésére hivatkozva. A Magyar nemzet által idzett amerikai napilap szerint Kijevnek egyre fontosabbá válik az újabb katonák toborzása, miközben nő azoknak a férfiaknak a száma az országban, akik az ukrán hadsereg veszteségeinek hallatán menekülnek a sorkatonaság elől.

Kenőpénz a sorozó tiszteknek

Eközben egyre több jelentés lát napvilágot arról is, hogy a sorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót. Az ukrán állami határőrség szerint naponta átlagosan húsz embert tartóztatnak le, akik megpróbálják elhagyni az országot. Az orosz inváziót követő hadiállapot kihirdetése értelmében a 18 és 60 év közötti férfiaknak Ukrajnában kell maradniuk, jelentkezniük kell a helyi toborzóirodákban, és orvosi szűrővizsgálatnak kell alávetniük magukat az esetleges szolgálatra. Vannak kivételek, többek között akik egyetemre járnak, fogyatékossággal élnek vagy legalább három gyermekük van. Számos nő is szolgál az ukrán hadseregben, de ők önkéntesek, nem pedig sorkatonák.

Ukrán katona egy orosz támadás helyszínén Fotó: Agerpres

A vesztegetési jelentések hallatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét. Ezt a rendszert olyan embereknek kell irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi a háború, és hogy a háború alatti cinizmus és vesztegetés miért hazaárulás.  Nem lesz többé korrupció a katonai toborzás során. Az összes megyei sorozóbizottság vezetőjét menesztjük és bátor harcosokkal helyettesítjük, akik elvesztették egészségüket a fronton, de megőrizték méltóságukat” – ígérte az elnök a magyarországi lap által idézett videóüzenetében. Zelenszkij arról is beszélt, jelenleg 112 büntetőeljárás folyik 33 olyan tisztségviselő ellen, akik a toborzásért voltak felelősek Ukrajna különböző részein, többek között Kijevben, Odesszában vagy Lvivben. Elmondta, néhányuk készpénzt fogadott el, míg mások kriptovalutát, ez az egy különbség, ám a háború iránti cinizmus mindegyik esetben jelen van. 

Dunda György kárpátaljai újságíró, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója Facebook bejegyzésében számolt be arról, hogy a a hosszan elhúzódó háborúban megfáradt ukránokat próbálta sajátos módon lelkesíteni Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, de jókora öngólt vétett”. A politkus közösségi posztjában felrótta, hogy míg egyes férfiak a fronton harcolnak országuk függetlenségéért, mások eközben jól szórakoznak, éjszakai klubokba járnak. Szóvá tette azt is, hogy vannak, akik pénzüket, idejüket önkénteskedésre fordítják, mások viszont már tudomást sem vesznek a háborúról. MInt Dunda György írta: a kormányfő-helyettes visszasírta a háború első két hónapját, amikor valóban tetőfokán volt a lelkesedés, s mindenkit figyelmeztetett, még nincs vége a háborúnak. Befejezésül megüzente honfitársainak: kevesebb szórakozás és sokkal több munka kell mindenkitől. 

Sokan belefáradtak a háborúba

Bejegyzése azonban rosszul sült el, olyan kritikaözön zúdult a fejére, amit a háború kitörése óta talán még egyetlen kormánytag sem kapott. Az emberek reakciói világossá tették, igenis sokan, nagyon sokan belefáradtak ebbe a háborúba, ami egyáltalán nem úgy alakul, ahogy ígérik... Fejétől bűzlik a hal, hozták a kormányfő-helyettes tudomására. Ez alatt a kommentelők azt értik, hogy miközben az átlagpolgártól még több áldozatot és lemondást kérnek, a hatalmi elit tagjai közpénzeket nyúlnak le, a kormányzó párt tagjai külföldi luxusnyaralásra járnak, a sorozások körül pedig csak úgy tombol a korrupció, újabban minden napra jut egy hangos botrány. Miközben sokan, nagyon sokan az életükkel fizetnek az orosz agresszióért, egyes elöljárók eközben a háborún, azaz ártatlan ukránok vérén gazdagodnak” - írta a kárpátaljai újságíró. 

Zelenszkij nemrég leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét. A fotó forrása: ukrán elnöki hivatal honlapja

A kritikaözön hatására Verescsuk módosított a posztján, s elismerte, az embereknek igazuk van. A közösségi médiatérben lejátszódó intermezzo ugyanakkor élesen rávilágít arra, hogy változóban van a társadalmi hangulat, most már egyre többen mernek hangot adni kritikus véleményüknek” - jegyezte meg a lapigazgató. 

Dunda György azt is „bicskanyitogatónak” tartja, amit Vadim Deniszenko korábbi ukrán belügyminisztériumi tanácsadó, az Ukrán Jövő Intézet vezetője javasolt: a háború után még legalább három évig tartsák fenn a férfiak kiutazási tilalmát. Agyament ötletét a demográfiai válsággal magyarázza, szerinte ha ez nem történik meg, veszélybe kerül az ukrán nemzet fennmaradása. Szerintem pedig ez utóbbira a legnagyobb veszélyt a háború elhúzódása jelenti. Azt a hatalmas emberveszteséget, amit ez a nemzetközi geopolitikai érdekek miatt kirobbant orosz agresszió okoz, nagyon nehezen fogja feldolgozni a kivéreztetett ukrán nemzet. Felbecsülhetetlenül nagyok a veszteségek, az amerikai sajtóból tudjuk, hogy közel 50 ezer ukrán veszítette már el eddig a végtagjait, s kiderül-e valaha a halottak száma? Tény, az ukrán nemzet veszélyben van, A háború mellett azért is, mert egyes országok az ukrán menekültekkel enyhítenék saját demográfiai válságukat” - fogalmazott az ungvári újságíró.

Dunda György szerint a tiltás helyett sokkal humánusabb és hatásosabb volna, ha államilag olyan ösztönző programokat indítanának, ami az otthon maradást és a hazatérést ösztönözné. Mert amit most dobtak be, azzal csak azt érik el, hogy azok sem térnek vissza, akik jelenleg még ezt tervezik. Az Ukrán Jövő Intézet vezetőjének posztjára csak úgy özönlenek a kritikák. Az embereknek elegük van a korlátozásokból, a hadiállapot miatti társadalmi cenzúrából, az alkotmányos jogokat sértő mozgásszabadság-stopból, az erőszakos sorozásból, a korrupcióból, az általános demokráciadeficitből” - írta a lapigazgató. Hozzátette: a hatalmon lévő Nép Szolgája parlamenti képviselőjének fiáról, Dmitro Kopencsukról éppen most derült ki, hogy január óta külföldön van. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?