banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fokozottan figyelik a Covid mögött álló új vírusváltozatot

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai pénteken bejelentették, hogy fokozottan figyelik a COVID-19 mögött álló új vírusváltozatot, bár „számos mutációjának lehetséges hatása egyelőre ismeretlen” – jelentette az AFP és a Reuters.

A WHO úgy döntött, hogy az új változatot „a megfigyelt változatok kategóriájába sorolja a Spike-génben található mutációk igen nagy száma (több mint 30) miatt” – írta a szervezet a COVID-19-ről szóló járványügyi közleményében, amelyet csütörtök este tettek közzé.

A Spike fehérje az, amely a vírus „tüskés” megjelenését adja, és lehetővé teszi a SARS-CoV-2 számára, hogy behatoljon a gazdasejtekbe.

Fotó: Agerpres

Az új változatot eddig csak Izraelben, Dániában és az Egyesült Államokban mutatták ki.

Az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) az X (korábban Twitter) közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében jelentette be, hogy szorosan figyelemmel kíséri a variánst.

Jelenleg mindössze négy ismert szekvenciáját jelentették ennek a variánsnak, és nincs ismert járványügyi összefüggés – magyarázta a WHO.

„A BA.2.86 mutációk potenciális hatása jelenleg nem ismert, és alapos vizsgálat alatt áll” –közölte a szervezet, hangsúlyozva ismét a folyamatos megfigyelés, szekvenálás és az illetékes hatóságok felé történő jelentés fontosságát, hogy pontos és átfogó képet kapjunk a COVID-19 világjárványról – jegyzi meg az AFP.

Az új alváltozat, amely 36 mutációt tartalmaz a jelenleg domináns XBB.1.5 változathoz képest, „emlékeztet a vírus egy korábbi hajtására” – magyarázta Dr. S. Wesley Long, a Houston Methodist Hospital mikrobiológiai igazgatója, akit a Reuters idézett.

Szerinte még nem tudni, hogy a BA.2.86 képes lesz-e legyőzni a vírus más törzseit, vagy hogy előnyben lesz-e, amikor menekül az immunválasz elől, ami egy korábbi fertőzés vagy oltás által alakult ki.

Az előzetes elemzések azt mutatják, hogy az új variáns „az XBB.1.5-tel megegyező vagy annál nagyobb” képességet mutat majd arra, hogy elkerülje „a pre-Omicron és az első generációs Omicron variánsok által termelt antitesteket” – mondta csütörtökön Jesse Bloom, a Fred Hutchinson Rákközpont virológusa.

Az Omicron XBB.1.5 alváltozat az a törzs, amelyet a jövőbeni emlékeztető adagokban a COVID-19 elleni vakcinák megcéloznak– jegyzi meg a Reuters.

Fotó: Agerpres

Bloom szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a BA.2.86 kevésbé fertőző a jelenleg domináns változatokhoz képest, így nem fog széles körben elterjedni, de megjegyezte, hogy további szekvenálási adatokra van szükség.

„A legnagyobb aggodalmam az, hogy nagyobb növekedést okozhat az esetek számában, mint amit a legutóbbi hullámokban láttunk” – mondta Wesley Long. „Az emlékeztető oltások még mindig segítenek általánosságban a COVID elleni küzdelemben” – tette hozzá.

A WHO jelenleg három érdekes változatot (XBB.1.5, XBB.1.16 és EG.5) figyel, hét változatot pedig megfigyelés alatt állónak minősít (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1 , XBB.1.9.2 és XBB.2.3).

A legtöbb ország, amely a COVID-19-et és változatait okozó vírus jelenlétére vonatkozóan speciális felügyeleti rendszereket vezetett be, általában megszüntette azokat, mivel úgy vélte, hogy a veszély mára már kevésbé súlyos, és erre költeni már nem indokolt.

A WHO következetesen elítélte ezt a „leszerelést”, és továbbra is „a COVID-19 jobb nyomon követésére, szekvenálására és jelentésére szólít fel, mivel ez a vírus továbbra is kering és fejlődik”.

Bár a WHO május elejétől már nem tekinti a világjárványt globális egészségügyi vészhelyzetnek, „a vírus továbbra is minden országban kering, továbbra is öl és továbbra is mutálódik” – hangsúlyozta ismét a szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a múlt héten.

A legutóbbi vizsgált időszakban (július 17. - 2023. augusztus 13.) több mint 1,4 millió új COVID-19-es megbetegedést és több mint 2300 halálesetet jelentettek a WHO járványügyi jelentése szerint.

Idén augusztus 13-ig világszerte több mint 769 millió megerősített COVID-19-es megbetegedést és több mint 6,9 millió halálesetet jelentettek. A fertőzések és halálesetek tényleges száma vélhetően jóval magasabb, mivel számos eset hiányzik ebből az összeírásból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?