FRISSÍTVE – Ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban

FRISSÍTVE: Lengyelország megerősítette, hogy egy orosz gyártmányú rakéta landolt a területén – jelentette az AFP hírügynökség a varsói külügyminisztériumra hivatkozva. A varsói hatóságok szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy honnan indították.

A lengyel külügyminisztérium kedd este megerősítette, hogy egy „orosz gyártmányú lövedék” csapódott be az ország területén, aminek következtében két ember meghalt.

„15.40-kor Przewodow faluban (...) egy orosz gyártmányú lövedék zuhant le, amely megölte a Lengyel Köztársaság két állampolgárát” – áll Lukasz Jasina minisztériumi szóvivő közleményében, aki szerint a külügyminisztériuma rendelték az orosz nagykövetet, hogy „részletes magyarázatot” adjon.

A varsói hatóságok közölték, hogy a felrobbant rakétát Oroszországban gyártották, de egyelőre nem világos, hogy honnan indították. A DPA hírügynökség ehhez még hozzátette: mind Ukrajna, mind Oroszország szovjet tervezésű rakétákat használ.

Megszólalt Joe Biden is

„Nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki" – mondta Joe Biden a Lengyelországban becsapódott orosz rakétáról az újságíróknak, miután a G20-ak indonéziai Balin megrendezett csúcstalálkozója alkalmából rendkívüli találkozót tartott a G7-csoport többi vezetőjével, jelentette az AFP.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy vannak olyan információi, amelyek ellentmondanak azoknak az állításoknak, amelyek szerint Oroszországból lőtték ki azt a rakétát, amely a kelet-lengyelországi Przewodow faluban két ember halálát okozó robbanást okozott. „Nem akarom ezt állítani, amíg nem vizsgáljuk ki tételesen, de a röppálya vonalából ítélve valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétát, de majd meglátjuk” – mondta Biden a Reuters szerint.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: folyamatban van az incidens kivizsgálása. „Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Lengyelország vizsgálatát az ukrán határhoz közeli, Lengyelországban történt robbanás ügyében, és gondoskodunk arról, hogy pontosan kiderüljön, mi történt" – fogalmazott Biden. Hozzátette, a vizsgálatok eredményének ismeretében közösen határozzák majd meg a következő lépést. „Teljes volt az egyetértés a G7-ek között" – jelentette ki Biden.

ENSZ: „feltétlenül el kell kerülni az ukrajnai háború eszkalálódását”

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára kedd este kijelentette, hogy „feltétlenül el kell kerülni az ukrajnai háború eszkalálódását”, és mély aggodalmát fejezte ki az orosz gyártmányú rakéta lengyelországi felrobbanásáról szóló jelentések miatt – közölte AFP.

Guterres a szóvivője által kiadott rövid nyilatkozatában „alapos kivizsgálásra” szólított fel a két halálos áldozatot követelő támadás ügyében, amely az ukrajnai konfliktus egyik NATO-tagállamot érintő súlyos eszkalációját jelentheti.

Orosz diplomata: az incidens katonai összeütközés kiprovokálására irányult

A lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között – közölte szerdán Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese.

„Egy arra irányuló próbálkozással van dolgunk, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki a NATO és Oroszország között annak minden következményével” – írta az orosz diplomata Telegram-csatornáján.

Szijjártó Péter: Magyarország támogatásáról biztosítja Lengyelországot

Szerda reggel telefonon egyeztetett a magyar és a lengyel külügyminiszter a kedd este Kelet-Lengyelország területén történt rakétacsapás kapcsán. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország támogatásáról biztosította Lengyelországot. A külügyminiszter hangsúlyozta: ebben a helyzetben a döntéshozók stratégiai nyugalmára van szükség, hogy elkerüljük a kontrollálhatatlan következményeket.Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Lengyelország kezdeményezte a NATO-tanács összehívását a szövetség alapszerződésének 4. cikkelye értelmében. A szövetség alapszerződésének ezen pontja kimondja, hogy ha bármelyik tagállam veszélyeztetve érzi a saját területi integritását, szuverenitását, akkor konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal a NATO-n belül.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy lengyel kollégája tájékoztatása szerint egyelőre „nem tudnak biztosan mondani arról, hogy kinek a használatában álltak azok az eszközök, amelyek becsapódtak”. Az incidens miatt a lengyel külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot követeljenek a kelet-lengyelországi robbanásra.

Erdogan szerint Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz

Fotó: Agerpres/EPAOroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz, technikai malőr történhetett - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a G20-csúcstalálkozón a Bali szigetén fekvő Nusa Duában szerdán.

Erdogan aláhúzta: tiszteletben tartja Oroszország állítását, hogy nem volt köze a történtekhez, és nem orosz rakéták voltak, amelyek eltaláltak egy gabonaszárítót az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban kedden, két ember halálát okozva. Rámutatott: Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, hogy nem orosz gyártmányú fegyverek csapódtak be. Hozzátette: az incidens alapos vizsgálatot igényel, és beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután visszatért Törökországba.

A török vezető provokációnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint orosz rakétákról van szó. „Mindent megteszünk, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük Ukrajnát és Oroszországot” – magyarázta. „A provokáció nem segít” – fűzte hozzá.

Ciucă: a NATO-tanácskozás után tájékoztatunk a fejleményekről

A kormány folyamatosan kapcsolatban állt a lengyel hatóságokkal és a NATO-partnerekkel együtt részt vett az incidens elemzésében a lengyelországi rakétabecsapódások után – jelentette ki kabinetje szerdai ülésének elején Nicolae Ciucă miniszterelnök. Ciucă elmondta, szerdán összeül a NATO nagyköveti tanácsa, és az ülés következtetéseinek függvényében a kormány tájékoztatni fog a várható fejleményekről. A nagyköveti tanács ülését Jens Stoltenberg NATO-főtitkár fogja vezetni, aki román idő szerint 13.30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján számol be a következtetésekről.

Aurescu: a lengyelországi incidens jól mutatja a biztonsági helyzet törékenységét

A lengyelországi rakétatámadás jól mutatja a biztonsági helyzet törékenységét, de „tisztázni kell” az eset körülményeit, és ebben az esetben „nincs helye a spekulációnak” – jelentette ki szerdán Bogdan Aurescu külügyminiszter. Kifejtette, hogy a bukaresti hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a lengyelországi vezetőkkel, és nagyon fontosnak tartja, hogy mielőtt tisztázódjanak a rakétabecsapódások körülményei.

Beszédében Bogdan Aurescu kitért az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz támadásokra is. Szerinte az incidens azt mutatja, hogy elfogadhatatlan az a módszer, amellyel Oroszország gyengíteni próbálja Ukrajna ellenállását.

Ukrán légvédelmi rakéta volt?

A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg Lengyelországban.

Andrzej Duda lengyel államfő közvetlen környezetébe tartozó források arról beszéltek az Associated Press hírügynökségnek, hogy orosz gyártmányú, de ukrán rakéták csapódhattak be Lengyelországban. Ugyanakkor a vizsgálatok lezárultáig ezt az értesülést hivatalosan még nem akarták megerősíteni. Korábban Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt az indonéziai G20-csúcstalálkozón, hogy „vannak arra utaló jelek, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be”.

Már az ukránok sem zárják ki, hogy az ő rakétájuk tévedt lengyel területre. A CNN megkeresésére Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó nem erősítette meg, de nem is tagadta azokat a jelentéseket, hogy ukrán fegyver lehet a felelős a történtekért. Ehelyett arról beszélt, hogy „Oroszország indította el a háborút, kiszámíthatatlan harctérré változtatta a kontinens keleti részét, elavult rakétákkal támadja Ukrajnát, ennek pedig bármikor lehet az a következménye, hogy egy harmadik ország területén csapódik be egy rakéta”.

Stoltenberg: nincs jele, hogy Lengyelországot szándékos támadás érte volna

Nincs arra utaló jel, hogy a keddi kelet-lengyelországi robbanás szándékos támadás eredménye lenne, és arra sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai sajtónyilatkozatában.

Stoltenberg a NATO-tagállamok nagykövetei részvételével tartott rendkívüli tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: a robbanást a valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta okozta. „Ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját” – hangsúlyozta a főtitkár.

Lengyel elnök: az országot nem szándékos rakétacsapás érte

Semmi sem utal arra, hogy szándékos támadás lett volna Lengyelországgal szemben a Przewodówban történt robbanás – jelentette ki szerdai varsói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel elnök.

„Egyáltalán semmilyen jel nem utal arra, hogy Lengyelországgal szemben szándékos támadás történt volna” – fogalmazott. Feltehetőleg SZ-300-as, a „70-es években a Szovjetunióban gyártott rakéta csapódhatott be” – mondta, „véletlen balesetnek” minősítve az eseményt. Nincs bizonyíték arra, hogy a rakétát az orosz fél lőtte volna ki, ezzel szemben nagy a valószínűsége, hogy az ukrán légvédelem által használt rakétáról van szó – fejtette ki Andrzej Duda.

Zelenszkij egyeztetett Dudával

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Andrzej Duda lengyel államfővel azután, hogy kedd este rakétabecsapódás történt az ukrán határ melletti lengyel területen – számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Fotó: Presidency

Az éjszakai telefonbeszélgetést követően Zelenszkij a Twitteren részvétét fejezte ki az orosz „rakétaterror” következtében meghalt lengyel állampolgárok miatt.

„Kicseréltük a rendelkezésre álló információkat, minden tényt megtudunk. Ukrajnát, Lengyelországot, egész Európát és a világot teljes mértékben meg kell védeni a terrorista Oroszországgal szemben” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Litvánia megemelte hadserege egy részének készültségi szintjét a rakétatámadás miatt

Valdemaras Rupsys litván vezérkari főnök szóvivője szerdán a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy az utasítás a légvédelmi erőkre vonatkozik. Mint mondta, ezzel le tudnak faragni a reakcióidőből, hogy a lehetséges veszélyekre válaszolni tudjanak és a kitűzött feladatokat teljesíthessék.

A balti ország emellett jövőre megemeli védelmi kiadásait is. A vilniusi kormány szerdán módosította a 2023-as költségvetés tervezetét, lehetővé téve a védelmi kiadásoknak a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékára történő emelését. A többletkiadásokat hitelfelvételekből fedeznék – ismertette Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter.

Moszkvában bekérették a külügyminisztériumba a lengyel ideiglenes ügyvivőt

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne „üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak”, és maga se provokáljon, továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.

Zaharova a lengyel ügyvivővel folytatott tárgyalás előtt a Telegramon felvetette a kérdést, hogy vajon nem kellene-e a lengyel hatóságoknak bocsánatot kérniük az oroszellenes kirohanásokért és a varsói orosz nagykövet kedd éjszakai bekéretéséért, miután Andrzej Duda elnök is balesetnek nevezte a rakétaügyet. Reagált arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kemény választ sürgetett az Egyesült Államoktól a lengyelországi rakétaincidensre. Kifejezte abbéli reményét, hogy Kijev kapja meg a kemény választ Washingtontól.

16/9 vagy 1920x108
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?