Oroszország bocsánatkérést vár Lengyelországtól az oroszellenes „kirohanásokért”

Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán a moszkvai lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a przewodówi rakétaincidenssel kapcsolatban – közölte Marija Zaharova, a tárca szóvivője szerda este az orosz sajtóval.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne „üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak”, és maga se provokáljon, továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.

Zaharova a lengyel ügyvivővel folytatott tárgyalás előtt a Telegramon felvetette a kérdést, hogy vajon nem kellene-e a lengyel hatóságoknak bocsánatot kérniük az oroszellenes kirohanásokért és a varsói orosz nagykövet kedd éjszakai bekéretéséért, miután Andrzej Duda elnök is balesetnek nevezte a rakétaügyet. Reagált arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kemény választ sürgetett az Egyesült Államoktól a lengyelországi rakétaincidensre. Kifejezte abbéli reményét, hogy Kijev kapja meg a kemény választ Washingtontól.

A lengyelországi rakétatámadás | Fotó: Agerpres/EPA

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: „annyira nyilvánvaló volt a helyzet” Przewodówban, hogy eleve kudarcra ítéltetett az a kísérlet, hogy a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatban bolhából elefántot csináljanak. Mint mondta, Lengyelországnak, mielőtt elkezdett fegyvert szállítani Ukrajnának, el kellett volna gondolkodnia azon, hogy ez milyen biztonsági kockázatokkal járhat.

Az orosz külügyminisztérium a honlapján szerdán napközben megjelent állásfoglalásában felháborítónak minősítette több NATO-országnak a rakétaincidensre adott reagálását, valamint hogy külföldi médiumok hamisan terjesztették, hogy Oroszország lehet a tettes. A tárca kifejezte reményét, hogy egy pártatlan vizsgálat és eredményének közzététele leleplezi ezt a „provokációt”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő délelőtt azt mondta újságíróknak, hogy Oroszországnak nincs köze a lengyelországi rakétaincidenshez, és semmilyen módon nem vétkes benne. „Egy újabb hisztéria, heves ruszofób reakció tanúi lehettünk, amelynek semmilyen valódi alapja nem volt. Egyes országok magas rangú képviselői ténylegesen úgy nyilatkoztak, hogy fogalmuk sem volt róla, pontosan mi történt” – mondta.

„Az ilyen meggondolatlan reakcióknak az a tanulsága, hogy soha nem szabad sietni az értékeléssel, a helyzetet elmérgesítő kijelentésekkel, különösen ilyen kritikus pillanatokban. És (nem szabad) pontos információk nélkül nyilatkozni” – mondta Peszkov. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Moszkva szívesen lett volna tanúja hasonló érzelemkitörésnek, amikor az Északi Áramlat vezetékeit robbantották fel, de akkor senki sem igyekezett kideríteni, hogy ki volt a tettes.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rakétaincidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok és elnöke, Joe Biden „visszafogott és sokkal professzionálisabb magatartást” tanúsított, mint az „abszolút hisztérikusan” reagáló lengyel fél. Azt kérte Varsótól, hogy legyen kiegyensúlyozott, amikor „ilyen kényes és potenciálisan veszélyes” témáról van szó. Nincs tudomása arról, hogy az orosz hatóságok az incidenssel kapcsolatban kapcsolatba léptek volna az Egyesült Államokkal vagy a NATO-val – mondta. Közölte, hogy Oroszország céljai a keddi rakétacsapások után sem változtak meg Ukrajnában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?