Magyarország támogatásáról biztosítja Lengyelországot

Szerda reggel telefonon egyeztetett a magyar és a lengyel külügyminiszter a kedd este Kelet-Lengyelország területén történt rakétacsapás kapcsán. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország támogatásáról biztosította Lengyelországot.

Szijjártó Péter | Fotó: A külügyminiszter Facebook-oldalaA lengyelek egyelőre semmi biztosat nem tudnak mondani arról, hogy kik és milyen szándékkal lőtték ki a rakétákat. A külügyminiszter hangsúlyozta: ebben a helyzetben a döntéshozók stratégiai nyugalmára van szükség, hogy elkerüljük a kontrollálhatatlan következményeket.

Lengyelország kezdeményezte a NATO-tanács összehívását a szövetség alapszerződésének 4. cikkelye értelmében. A szövetség alapszerződésének ezen pontja kimondja, hogy ha bármelyik tagállam veszélyeztetve érzi a saját területi integritását, szuverenitását, akkor konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal a NATO-n belül – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel kollégájával, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel folytatott beszélgetésről a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem a sokat hangoztatott 5. cikkely, hanem egy konzultáció a szövetséges tagállamok között. A külügyminiszter azt is elmondta, hogy lengyel kollégája tájékoztatása szerint egyelőre „nem tudnak biztosan mondani arról, hogy kinek a használatában álltak azok az eszközök, amelyek becsapódtak”. Az incidens miatt a lengyel külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot követeljenek a kelet-lengyelországi robbanásra.

Szijjártó Péter a keddi, ukrajnai bombázások következtében leállt Barátság-kőolajvezetékről is beszélt. Elmondta, megnyugtató hír, hogy nem a vezeték sérült meg, hanem az áramlást működtető energetikai infrastruktúra, amelyek kijavítása könnyebb, mintha a vezetéket érte volna találat. A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország több hónapnyi tartalékokkal rendelkezik kőolaj tekintetében, tehát az ország kőolajellátása biztosított.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?