Aurescu: a lengyelországi incidens jól mutatja a biztonsági helyzet törékenységét

A lengyelországi rakétatámadás jól mutatja a biztonsági helyzet törékenységét, de „tisztázni kell” az eset körülményeit, és ebben az esetben „nincs helye a spekulációnak” – jelentette ki szerdán Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Bogdan Aurescu külügyminiszter | Fotó: AgerpresA román diplomácia vezetője egy bukaresti nemzetközi konferencián szólalt fel. Kifejtette, hogy a bukaresti hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a lengyelországi vezetőkkel, és nagyon fontosnak tartja, hogy mielőtt tisztázódjanak a rakétabecsapódások körülményei.

Emlékeztetett arra, hogy szerdai ülésén a NATO nagyköveti tanácsa tárgyalni fog a lengyelországi incidensről. Idézte Klaus Iohannis államfőt, aki Románia szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, és részvétét fejezte ki az ország nevében a keddi robbanás áldozatai hozzátartozóinak.

Beszédében Bogdan Aurescu kitért az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz támadásokra is. Szerinte az incidens azt mutatja, hogy elfogadhatatlan az a módszer, amellyel Oroszország gyengíteni próbálja Ukrajna ellenállását. „De bízom benne, és azt hiszem, ebben a teremben mindenkinek bíznia kell abban, hogy Ukrajna hatékonyan folytatja a harcot” – jelentette ki a külügyminiszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?